no right click

Tuesday, April 30, 2013

an omen.

Semester empat di bulan empat kalini banyak mengajar aku mengenai kehidupan. Memang tidak dikesali, yang kita ni masih lagi menjadi hambaNya yang kerdil lagi hina. Ada kalanya manusia ini dijui dengan berbagai jenis dan bentuk ujian, rintangan mahupun halangan di dunia ini. Tapi bila kita fikir sejenak, kenapa Dia bagi kita ujian sebegitu rupa? Tanyala iman dan hati masing2. Hikmah yg sentiasa ada disebalik itu, yakini Allah maha penyayang yg mana, mungkin Dia rindu untuk dengar kita menangis kepadaNya. 

Menjanjikan perjalanan hidup yang baik ataupun buruk itu, semua di tangan Allah. Itulah bila manusia masih hidup di muka bumi ini, Dia berikan segala nikmat hidup untuk kita syukuri. Terkadang kita alpa sbgai sifat hamba abdiNya. Itulah manusia. Jadi disegenap sedetik masa yang ada, kita belajar mengenali tentang apa itu kehidupan. Sama ada untuk di dunia dan di akhirat. Semoga Allah meredhai, merahmati dan memberkati dengan segala perbuatan manusia untuk bekalan hidup di dunia dan juga akhirat. 


"Tegurlah bukan menghukum, sayangilah bukan memfitnah, maafkanlah bukan membenci, permudahkanlah bukan menyusahkan."


p/s: terkadang aku terasa penat dan lemah untuk menghadapinya seorang diri, namun aku belajar untuk tabah dan sabar untuk semua itu. Sebab aku yakin Allah sentiasa bersama orang2 yg sabar, IA
Post a Comment