no right click

Monday, December 31, 2012

Selamat tinggal 2012.

Terpanggil untuk menconteng sedikit untuk entri terakhir belog AIZAT kalini. Seperti biasa, tatkala di hujung semester kini yang semua pelajar uni sedang berperang dan mengabdikan diri kepada peperiksaan akhir semester.  Besok tahun baru. Banyak sungguh cerita juga ujian yang ditempuhi dalam tahun 2012 ini, biasalah lumrah hidup. Untuk aku, mungkin kononnya buat pertama kali mengenal erti bersusah payah untuk mendapatkan sesuatu yang terbaik buat diri sendiri. Namun aku sering diajar dan kenal bagaimana untuk hidup di muka bumi. Aku tak pernah untuk mengesali perkara yang lalu, tapi aku ambil masa lampau untuk aku renung kembali caranya untuk diatasi. Terkadang merasakan dirini masih lagi lemah. Ya itu aku setuju, tapi itu bukan bermakna untuk aku mengalah. Kerna perjuangan memang akan selalu bermula dari yang pahit iaitu kecil sehinggalah kau jumpa yang besar-besar apa itu kejayaan yang memaniskan. Mengambil contoh terdekat itu menjadi pedoman, namun untuk aku sematkan dalam roh badan ini, perlukan masa dan waktu yang sangat lama. Kenapa? Itulah hakikatnya manusia ini. Sering cuba, tetapi gagal. Begitulah kitaran, kalau tidak ingin merawat dan melawannya. Dalam memahami erti sabar dan tabah, itu bukanlah satu ganjaran yang baik, kerna sampai bila mahu di takuk yang lama dan sama. Jadi tanya sama diri, sudah tiba masanya kau lakukan dengan wajar dan sahihnya.

Namun, dalam menjalani siku hidup ini, terkadang aku terfikir juga, untuk bosan dengan karenah biasa manusia segala yang ada, kerna memang kita tidak boleh lari dan lali dalam menjaga dan membaca semua isi hati yang ada. Sehinggakan kezaliman dan kekejaman perbuatan untuk mengawal sesuatu perasaan dan hawa nafsu itu cukup kuat, sampaikan mampu untuk terpengaruh dengan desakan dan godaan syaitan api neraka. Dunia seperti kau yang punya. Hilang rasa belas kasihan dan simpati untuk ditagihi. Kau lakukan tanpa memikirkan yang lain. Sudah! Terdetiknya untuk melakukan keputusan langsung yang sewajarnya. Ya terkadang untuk mengaku kalah adalah ukuran yang terbaik, cukup untuk berhentikan dengan segala yang termampu. Kesan diri sendiri tak dapat diracuni, namun bisa yang kau tinggalkan itu jadi pengalaman untuk aku bisa jalani hidup buat yang seterusnya, supaya tidakkan berulang lagi dimasakan datang.

Moga tahun baru 2013, aku lebih kuat dengan izinNya, juga bertawakkal dan beristiqomah dengan apa jua yang kita lakukan. Sampaikan tangisiku, dalam meletakkan masa dan waktulah yang akan menentukan segala-galanya yg baik buruk antara kita semua, IA.
Exam madness.

p/s: mohon maaf atas kekurangan dan kekhilafan atas penulisan belog AIZAT sebelum ini, dan selama kita bersua dialam maya sekalipun yang nyata. Ada jodoh kita jumpa lagi! Jangan lupa yang SATU!

Monday, November 12, 2012

Holla November.

To not too late to wish happy november to alls! HAHA Okay pembukaan november yang sangat sibuk sebenarnya, AIZAT dengan adanya 3 test dalam seminggu, berderet2 pulak tuu, dan 2 assignment yang perlu dihantar pada minggu pertama november. Sangat tersiksa sebenarnya, sebab banyak benda kena submit and kena buat dalam masa tu. Ditambahnya dengan cuti2 malaysia yang sangat baik and pemurah hati diberikan untuk student mcm AIZAT ni. 

Kalau dikirakan hampir nak masuk sebulan setengah dah cuti utk sebelum pertengahan semester, yang mana skrg AIZAT sedangpun sembreak selama seminggu. Dan sekarang sudah pun minggu ke 10, dan lebih kurang 6 minggu lagi AIZAT akan menghadapi peperiksaan akhir untuk sem ketiga ini. Dahsyat sungguh schedule semester kalini. But as a student, we should prepared ourselves first right. This is always engineer do, HAHA lol. 


Okay, disamping tu semasa weekend nya pulak, AIZAT terlibat dgn debat naib canselor. This is fun actually. Why? Seronok sebab ini jerlah platform utk budak macam saya ni berdebat, which is kalau nak mewakili universiti sekalipun, i dont think so i can. Sbb nya, debat universiti ni lebih mencabar dan sangat berilmiah untuk dipertontonkan. So mungkin terbantut sedikit peluang AIZAT utk itu kan, haha okbai.


Cerita pasal #DebatNC kalini, AIZAT dapat teammates dgn junior. Tak mewakili fakulti pun seperti tahun yg lepas sebagai PERKASA. Kalini sebagai team GPS A, hehe. Dan perjuangan kalini masih lagi sama sehingga ke pusingan suku akhir. Itu bukan lah penting sangat pun, walaupun katanya banyak harapan untuk ke pentas akhir lah, but i dont take its as a ticket for me. But what i want to share is AIZAT dapat pengalaman yg mana menjadi seorang anchor team dalam sebuah pasukan. Mungkin senang bagi yang sudah biasa, tapi bagi AIZAT sangatlah susah dan sedikit mencabar sebab kita perlu menjadi yang utamalah. Likes kau kena fahamkan lebih usul, buat konsep, kronologi hujah utk 1st speaker, dan lead pasukan. Lagipun ini kali pertama digandingkan dengan junior, dan sebagai senior yg 2nd year AIZAT melihat usaha yang coach lakukan ini sangatlah berbaloi dan bersesuaian untuk semua. Saya setuju dan saya suka sangat percaturan yg sebigini rupa. Yerlah, kalau taklah dapat nya nak merasa macam mana jadi anchor team dan tak belajar lah kita untuk berubah dan mengetahui sesuatu yg baru dlm ilmu debat ini.

Fizan, Mimi dan Aizat.
Dan bersyukur sangat sebab tercalon dalam top10 best speaker dalam rangking yg ke5, dan ini bukanlah sesuatu yg dapat dibanggakan, cuma mungkin anjakan dan perlu semangat usaha yg lebih dlm pembelajaran ilmu debat yg sentiasa mendatang utk diri saya ini. Like what everyone said, debate is a learning process, everyday we learn something new and it will becomes a steps to looking forward and keeps on the track. Correct if im wrong, hehe. 
Congarts to all! 
Akhir kalam, tahniah buat semua yg teribat dlm #DebatNC kalini, sangat teruja dan suka persembahan semua orang tak terkecualipun mahupun junior. Dan lagi power nyer, tahniah buat pasukan yg mara ke finals. Sangat bangga dengan korunk tambah lagi ad ex teammates AIZAT dahulu. Tak sabar nak tengok pentas akhir #DebatNC pada 22hb nanti! All the best brothers and sisters. Okay bubbye pembaca setia AIZAT, jumpa di entri lain lagi, hehe *sorry lambat update, busy sgt kan, haha


p/s:  Cuti tanpa assignments kalini sangatlah bahgia, tapi lepas habis cuti ad 3test yg menjemput, facepalm!

Tuesday, October 09, 2012

Hello October.

Setelah hampir se bulan tidak mengupdate belog AIZAT ni, maka harini adalah entry pertama untuk bulan Oktober kalini. Sedih tahu tengok belog yang dah berhabuk gini, kesian saya, hehe. Takderlah, ekceli AIZAT dah kembali ke kehidupan asal, yang mana menjadi student sepenuh masa, hehe.

Sekarang, AIZAT sudah berada didalam semester yang ketiga, orang kata lagi mencabar kehidupan yyang mendatang. so I admit it, memang perlu berfokus dgn lebih dan tinggalkan perkara2 yang tidak berfaedah sepanjang semester ni. Ya lah, semester ni banyak cuti kot, so mesti banyak subjek yang terkejar2 untuk habiskan silibus, test nya lagi dan assignment dan macam2 lagi lah.

So dikesempatan ni, AIZAT nak ucapkan selamat maju jaya kepada semua blogger yang kembali ke tempat institusi asal mcm AIZAT ni, hehe. Dan buat adek2 upsr ke pmr ke tak pun spm yang nak ambil exam tu, GOODLUCK okay! Make sure semua subjek dpy A+, hehe. And so sorry for not updating my belog. We can connect each other in twitter or instagram too. Do follow me @ameaizat ! Okay ;)
p/s: dunia ini ibarat drama, ada pengarahnya, ada pelakaon utamanya, dan ada pelakon sampingannya. So chillax :)

Saturday, September 01, 2012

#merdeka55

kengkonon tak pernah datang turun menyambut kemerdekaan negara, akhirnya tahun ni berjaya lah jugak untuk meraikan bersama-sama rakyat malayisa. patriotisme itu penting bukan. makanya, gigih nak keluar pepagi buta. kata ayah, orang dedolu keluar rumah lepas suboh terus ke dataran dan terpacak untuk tggu perarakan, inikan kami yg dtg lewat, smpi lepas ydpa dah sampai, haha. biasalah first time lah katakan.

sesampai dalam pukul9, biasalah masalah lrt ramai sgt org, hehe. terus nampak jet pejuang, disamping perarakan dgn pelbagai2 agensi dan juga wakil badan kerajaan, kementerian dan pasukan2 tentera malaysia. sangat seronok jugak dek kerana pertama kali melihat, sudah kebiasaannya hanya menontot di kaca mata televisyen sahaja, kini boleh tengok guna due mate sendiri ni, hehe

okay salam merdeka buat semua dari AIZAT !














gigih tau, tahun ni sampai ke malam menyambut kemerdekaan. semangat kan, hehe


p/s: lagi seminggu nak balik kampus, sekejapnye cuti, hehe



Tuesday, August 28, 2012

last syawal.

entry lama sebenarnya, kengkonon nak flashback raya eidulfitri tahun lepas bersama arwah nenek, juga saudara sepupu keluarga tercinta. bila mengenangkan, rasa sedih nya terpacul dari lubuk hati ni, namun untuk merawatinya, cumalah dengan melihat gambar2 ala kenangan yang lalu. bak kata orang putih cakap, for some life lasts a short while, but the memories it holds last forever. 

herm, sebenarnya inilah kampung sebenar kesayangan kami semua, dimana dari umur kecik lagi, kami beraya disini. dulu ada arwah onyang, yang bergigi kaler emas, dan suka makan or gigit daun sirih, eh? AIZAT pun dah lupa. sampaikan rindu dengan basikal arwah, dan juga gubahan2 bunga serta kerepek buatan tangan nenek.

kalau nak ceritakan, macam2 kisah dan cerita nak share, tapi makin lama makin nak nangis pulak bila menaip diatas keypad ini, hehe. so ta na citer panjang, jum usha2 n komen gambar yg AIZAT capture ni.




























Rasa tak terlambat lagi nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin dari AIZAT dan sekeluarga buat kepada semua pembaca AIZAT yg setia2 mcm korunk ni, hehe

p/s: bulan syawal ni bulan menternak lemak kan? HAHA

Saturday, August 25, 2012

happy eid mubarak.

tahun ini tahun pertama beraya tanpa along, kakak sulong yang sedang berada jauh di perantauan sana iaitu di Dublin, Ireland. kurang ceria di pagi hari bila tak cukup ahli keluarga ni kann, juga seorang adik yang sedang sibuk beraya ke sana sini, sampai pagi raya, terus hilang, haha. LOL. makanya tinggal lah kami berenam yang suka bergambar ala2 fotosut gini, hehe.

okay, tahun ni jugek tahun pertama beraya di rumah "villa sentosa". Dimana rumah seperti rumah kena tinggal ala2 rumah agam terbiar di pelusuk kampung Ijok parit mahang (Selangor) yg kanan kirinya dipenuhi ladang kelapa sawit dan juga pokok getah. nahh nampak tak macam mana situasi dan juga lokasi rumah ini terletak. namun, rumah ini sebenarnya berkonsepkan ala2 "weekend home", maksudnya bila tiba hujung minggu, kita kena balik ke rumah sini, hehe.

tahun ni tema kita combine, ada gold chocolate and yelow mustard, hehe. make it simple jerh, sebabnya mood raya macam takde tau. yela, pagi raya pun, terkenang2 orang yang tiada dirumah dan memasing cuma menunggu kedatangan saudara mara di kuala lumpur. ye lah, kami sudah tiada kampung dah, jadi ini sahajalah rumah untuk kita berkumpul beramai-ramai.

ops, seminggu tak update blog, biasalah seminggu raya kan, hehe. so, enjoy our picture rayya!

















tahun ini jugak, hampir kesemuanya datang. saudara sepupu belah ayah dan ummi. yang bestnya, bila datang mai rumah ada jer baby comel ikut, bertambah2 cicit-cicit keluarga, hehe. makin meriah lah tahun raya akan datang, sebab makin lama makin besar, sampaikan dah tak terkiranya berapa bilangan anak buah sekarang ni, HAHA. 

p/s: AIZAT student lagi. so AIZAT masih lagi boleh dapat duit raya la, hehe