no right click

Monday, November 28, 2011

the new direction

Alhamdulillah, sedar tak sedar, kita sudah masuk dalam hari yang ketiga dalam bulan muharram tahun 1433 hijri. teringat kata-kata murabbi, bila tahun Islam baru bermula, itu tandanya buku amalan kita turut bermula dengan lembaran baru. maknanya, kita sentiasa ada peluang untuk suatu Hijrah tapi bukan bermakna kita lupakan lembaran lama yang pelrlu sentiasa kita sama-sama selidik untuk dimuhasabah :)

"tegurlah, bukan menghukum
sayangilah, bukan memfitnah
maafkanlah, bukan membenci
mudahkanlah, bukan menyusah"

p/s: never lose hope in Allah, struggle for the changes and make it real, inshaAllah. ukhwah fillah ya akhi wa ukhti - salam muharram dari AIZAT dan sekeluarga ♥

Wednesday, November 16, 2011

the obstacles

kadang-kadang kita kena sedar, hidup didunia ini tak selalunya indah, bukan? bila mana Allah memberikan kita sesuatu ujian yang mendatang, yang tak kita dugai, semua itu takdir dan lumrah alam. apa yang kita harus lakukan, sentiasa istiqomah dalam amalan. tak semua orang boleh menyedarkan seseorang manusia itu, tapi kita mampu untuk menyedarkan diri kita sendiri.

tertarik dengan sebuah hadith ini, insyaAllah sama-sama kita renungkan, walaupun kita pasti kita sudah memahami dan mengetahui, namun dengan cara ini, mampu melahirkan juga menzahirkan sifat sebagai seorang hamba disisi-Nya:

"Barang siapa melepaskan seorang mukmin dari kesusahan hidup di dunia, niscaya Allah akan melepaskan darinya kesusahan di hari kiamat, barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sulit niscaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan akhirat. Barang siapa menutup aib seorang muslim, maka Allah akan menutup aibnya di dunia dan akhirat. Allah akan menolong seorang hamba, selama hamba itu senantiasa menolong saudaranya. Barang siapa menempuh perjalanan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan jalan baginya menuju surga. Tidaklah suatu kaum berkumpul di salah satu rumah Allah untuk membaca Kitabullah dan mempelajarinya bersama-sama, melainkan akan turun kepada mereka ketenteraman, rahmat Allah akan menyelimuti mereka, dan Allah memuji mereka di hadapan (para malaikat) yang berada di sisi-Nya. Barang siapa amalnya lambat, maka tidak akan disempurnakan oleh kemuliaan nasabnya."(HR Muslim)

banyak hikmah yang boleh kita dapat kan, namun apa yang terlintas disini adalah, seramai mana yang menyedari akan kesilapan itu sendiri. sedangkan, kita semua sudah tahu, tapi kenapa masih tak boleh hindarikan lagi? cuba untuk muhasabah diri setiap hari sebelum tidur, insyaAllah.

p/s: ‎percayalah, setiap ujian yang mendatang, akan mematangkan diri kita sendiri. remember, cause Allah is always by your side ♥

Wednesday, November 09, 2011

wordless wednesday #9


p/s: am just shy, not antisocial okay. got my asset ? HAHA

Monday, November 07, 2011

ayam penyet-AP ?

kenapa mesti penyet hah? herm, sebenarnya..ni sambungan dr entry minggu lepas. fokus utama sebab LAPAR ! kau faham maksud LAPAR tu apa? dengan melihat gambar2 makanan, boleh menaikkan nafsu LAPAR itu sendiri. jadi, setelah menafsir entry dulu tuu, terus membuat kan aku LAPAR dan ingin cerita pasal makanan. *eh ini mmg hobi aku, fyi

okay, masa hari2 terakhir di PPM, kami meronggeng bersama-sama kak syu, kak aida dan juga min. wee seronok ad driver nih, hehe. aktiviti wajib adalah mencari kedai makanan. almaklumlah, kami tak dihidangkan makanan2 free mcm pendebat semua tuh, haha.

first, bila masuk kedai ni, mcm tak tahu ape jer makan apa. sbb selalu dgr jer org makan kat sini. penyet penyet laa...mungkin semua makanan kat sini dorunk penyet2 kan kot, HAHA. so why not we try right?
kak aida with the menu *glurp
1. tahu tempe penyet (fried bean curd)
2. telur, tempe & tahu penyet (egg, fermented bean curd)
3. AP ayam penyet (smashed chicken)
4. terong penyet(fried eggplant)
muka kenyangg niii, tgk bahgia kan dorunk, hehe
ini pula muka org tgh lapar? haha
ini dia min, dia sgt mengidam utk ke tutti frutti, haha *feel the picture
pilih diantara 3 ni, muke plg taksub ? haha

overall, makanan kat kedai ayam penyet AP ni mcm tak sesuai utk ak jer. bukan tak suka, maybe utk diet ker or just alas perut boleh la lepak makan sini. sbb aku makan pun tak habis ok. mungkin sbb aku tak amek ayam penyet yg special tu kott? haha. tapi yang pasti harga dia sgt okay dan berpatutan. takdelah mahal sgt.

p/s: mengidam pavlova cake laa. anybody wannna treat me ? hehe

Thursday, November 03, 2011

road to ppm '11

last thursday, i have been invited to join early with my senior orator to make a registration for debate PPM competition so called prime minister cup. luckily, the venue is just nearly to my home at UIAM gombak. and proud to be some of them, because this is my first journey in the arena of debate. well, im just the researcher team only, so dont too over react okay, hehe.

pertama sekali nak cakap, mereka seperti sebuah keluarga yang sgt besar, pabila ditemukan di dalam satu perlawanan. faham tak keakraban mereka mcm mana, its looks like abg adek kakak dalam satu family lah. saling kenal mengenali. this is the best part dimana saya sgt culture shock sebentar.

dalam 24 ipta dipertandingkan. namun perjuangan sehinggalah ke peringkat suku akhir. well congratulation to all my senior. good achievement and very impressive with their style and the spirit among of them. biasalah, semua org nak menang bila bertanding kan, tapi dah adat dalam pertandingan. so itu semua lumrah alam. kan kan.

pengalaman mengikuti debat di peringkat universiti:
1. sangat lah berbeza daripada zaman sekolah.
2. berfakta, berilmu dan bergaya
3. kematangan untuk berfikir, idea dan cara pengucapan
4. semangat dan juga sifat untuk lebih berani
5. ukhwah terbina dan terjalin sesama mereka

mungkin bakat atau minat orang akan cakap kan, tapi bukan bagi saya, sebab passion itu sudah hadir dari zaman kecik lagi, hehe :)

just share the moment at the debate arena of the prime minister cup at IIUM last week:

1st day dah jumpa Datin lahh, hehe
she's our great and superb LO, hye kak laili :)
with senior :)
barisan alumni yg semuanya cool n sporting habis lahh, hehe
perfect moment !
the debaters kak aishah, abg adam n abg qusyai. congrats for the top10 bestspeaker
model sambilan, tak berbayar yer. hehe
looks like family :)
enjoy last day with kak syu yg sportingg with min n aida :)

the end.selama 6 hari berada di UIAM, habis semua kerja2 n assignment ak bercuti bersama-sama. mase tu nak nangis dahh, harhar. then, the deadline is besok. mmg menggelabah habis aku minggu ni, semua tak cukup tangan lah katakan. haa baru rase nikmat cuti itu mcm mane, ye dak? okay gtg, bnyk perkara penting yg harus diselesaikan. happy holls everyone !!!

p/s: next post nak cerita pasal makanan lar, tgk gmbr2 ni balek, terus lapar lar, HAHA