no right click

Wednesday, August 31, 2011

wordless wednesday #7


p/s: selamat MERDEKARAYA !!!

Tuesday, August 30, 2011

Happy Eid Mubarak !

On behalf, i would like to wish EiD Mubarak to all of you across the world. Wishing u all a Blessed and Happy EID! "Taqabbal Allahu minna wa minkum" (May Allah accept it from us and you)

If we had done any mistake or hurted anyone, directly or indirectly, with intentions or without any intentions, firstly we ask Allah (Subhanahu Wa Ta'alaa) to forgive us, and also request all of u to forgive us. Let us open our heart to forgive each other.

May Allaah subhanahu wa ta'ala accept our fasting, our prayers, our worship and all our good deeds done in the month of Ramadan, insyaAllah,

May we live to see the next Ramadan. Ameen!!

p/s: best regards, A I Z A T and the family

Sunday, August 28, 2011

welcome syawal

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu engkau bakal bersedia batin dan zahir
mempersiap diri…rohani dan jasmani
menanti-nanti jemputan Izrail
di kiri dan kanan …lorong-lorong redha Ar-Rahman

duhai Ilahi….
andai ini Ramadhan terakhir buat kami
jadikanlah ia Ramadhan paling bererti…paling berseri…
menerangi kegelapan hati-hati kami
menyuluhi diri ke jalan menuju redha serta kasih sayang mu Ya Ilahi…
semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti

petikan daripada entry "the last Ramadhan?"

semalam habisnya teraweh di masjid nurul huda,Ijok aku merasakan diriku ini masih tak cukup untuk beramal dalam bulan ramadhan yang sudahpun sampai ke penghujungnya. menyesal pun ada, sedih pun ada...kadang2 Allah menguji kepada hambanya, supaya hati kita ni dapat merasakan hadirnya sifat hina dan juga sedar pada diri kita terhadap penciptanya. tapi kita tahu Allah itu adanya sifatnya penyayang dan belas kasihan bagi ummatnye. cuma kita sahaje yang sedar tak sedar akan hadirnya sifat itu. bukan? semoga amalan kita diberkati, dirahmati dan diterima oleh-Nya, insyaAllah

p/s: berpegang kata2 ustaz zahazan mohamed "cuba untuk istiqomah dalam amalan selepas tibanya bulan syawal nanti". SHRMZDB !!!

Friday, August 26, 2011

twins of the year !!!

kalau mawi dgn ekin boleh dapat tittle wedding of the year, so why not us?
kami org kembar2 juga, mmg kelass bulan 8 ni, and aku dah buat teori..
mmg bulan august ni adlah bulan kembar, sebab nye
kalau kite tgk dekat angka 8, if kite terbalikkan pon still jadi 8 right?
hehe logik lah kan. ahha menagrut jerh kepercayaan ni, kah3
eh, saye berkongsi dgn pasangan artis bolasepak okayy, *tahun ni baru tahu
so, if cpew2 ad kawan psgn kembar yg lahir bulan 8, do inform me yah!!

p/s: semua kembar seiras, except me, haha. okay ad mix darah katanya, haha *curious

Wednesday, August 24, 2011

wordless wednesday #6


p/s: i'm not retiss, i'm just bloggerboy :D

Monday, August 22, 2011

GLEE 3D !


i'm pretty sure that some of you (many of you?) are suffering major bouts of GLEEfatigue, but i'm not gonna lie! when i saw this trailer on youtube last night...i suddenly got excited. the 3D version of this trailer was shown in front of midnight showing of HP part2 last night and it looked really cool and awesome! GLEE may be loosing (some of) its stream on the small screen, but in a 3D concert setting...it might be worth checking out. i think this looks good, don't you?

p/s: can't wait for watching this 3D yaaawwwhhhh, i'm just super excited state!!!

Saturday, August 20, 2011

behind the village II

pada awal tahun 2010, rumah ini dibina, tapi tak siap2 lg masa tu. sebenarnye nak cerite mcm mane rumah ni diconstructkan and siapa Ir and contractor yg turut membantu. tapi saya dah lupa lah pulak, hows laar aku ni. erm, tujuan rumah ni dibina kerana untuk menggantikan kampung lama yg sudah usang yang berada di tanjung karang. kampung tu sgt lawa dan cantik lg sebenarnya, tapi apakan daya, bnyk sgt kes2 pencurian berlaku. kesian nenek saya dduk sorang2 kat kg dulu.

so, sekarang nenek dah tak dduk sorang2 lagi dah kat kg tu, nnek boleh duduk sini. tapi nnek takder teman. so rumah ni dah jadi rumah agam dah, haha. terletak di ijok, kg parit mahang. inilah rumah saya cehh rumah keluarga saya yang kedua laa! so raya ni, dijemputlah semua dtg yer, mana yg dekat2 n tahu tuu, dtg jer.kih3
fully design and style comes from my my dad, and ayah saya lah ir dan juga kontraktor utk rumah ini, hhehe. the most interesting part is dekat tgh2 tu ad kolam. not sure nak buat kolam ikan atau pon kolam mandi. haha best lg kolam ikan kann,hehe. insyaAllah siap pada akhir bulan ni jugak.aminnn

p/s: saya baru dapat rasa bilik sendiri, tandas sendiri, almari sendiri, dan ada penghawa dingin sendiri!!!

Friday, August 19, 2011

break fast and sahur

pengalaman berpuasa di matriks sangat mencabar okay. alah takde lah mencabar mane pun, just situation yg berbeza as compared to kita berpuasa dekat rumah sebelum ni. hostel vs rumah. mana lagi best? of coarse lah rumah kan!!

first of all, nak cerite masa aku dekat matriks last year.
1. memandangkan tahun pertama berpuasa tanpa family, so sahur tak pernah awal. baguslah lambat2kan sahur, sunnah nabi kan. sampai nak dekat azan baru nak telan sebijik kurma kalau tak sempat nak turun cafe. tambah lgi dorm aku dekay tingkat plg atas sekali.

2. if kalau bangun awal pun, tengok kawan dulu. dorang tidor, aku sambong tidor,HAHA. usually semua malas nak turun, so mase tu malas nk pikir sahur ap, dalam otak cume fikir maggi. sedih sahur aku, selalu jer makan maggi.

3. berbuka puasa kat sini seronok and happening, sebab makan ramai2 dlam dorm dekat meja besar. provided and comfortable sgt2, well kami batch ke2, so speciality masih ad. bila berbuka bnyak lah juadah yg mmbeli di bazaar tu. jadi kami share2 lah air, dan saya selalu share kurma yg diberi dari ummi saye. hehe

4. feveret juadah berbuka disana adalah ayam percik, ayam kerak dan air kathira!! kenapa air kathira ni tak jual kat KL hah? aku carik bnyk kali xjumpa pon. huhu

next, bila berpuasa di rumah.
1. sahur aku lebih tersusun kerana ad ummi. mestilah ummi nak kejutkan anak2 dy bersahur. dan sahur aku lebih bersemangat seperti berbuka. nak kan tenaga kononnyer.hehe

2. berbuka sudah tentulah lagi best daripada kat hostel dolu2 tu. sebab meja lg penoh dan lg ramai org2 nye. hehe

3. feveret saye kuih sampan dan air keladi campur dgn air kelapa. serius sedap air campuran ni! korunk kena cube jugak!! hehe

4. selalu berbuka ikut nafsu, then bile teraweh menguap2. samapai aku boleh buat teori, setiap satu rakaat akan menghasilkan satu nguapan, so satu solat sunat menghasilkan 2 nguapan, HAHA

p/s: saya sibuk buat kuih raya laa sekarang ni, hehe

Wednesday, August 17, 2011

wordless wednesday #6


p/s: Alhamdulillah, A I Z A T love ya allz ! ♥

Monday, August 15, 2011

the beauty of math

1 x 8 + 1 = 9

12 x 8 + 2 = 98

123 x 8 + 3 = 987

1234 x 8 + 4 = 9876

12345 x 8 + 5 = 98765

123456 x 8 + 6 = 987654

1234567 x 8 + 7 = 9876543

12345678 x 8 + 8 = 98765432

123456789 x 8 + 9 = 987654321


1 x 9 + 2 = 11

12 x 9 + 3 = 111

123 x 9 + 4 = 1111

1234 x 9 + 5 = 11111

12345 x 9 + 6 = 111111

123456 x 9 + 7 = 1111111

1234567 x 9 + 8 = 11111111

12345678 x 9 + 9 = 111111111

123456789 x 9 +10= 1111111111


9 x 9 + 7 = 88

98 x 9 + 6 = 888

987 x 9 + 5 = 8888

9876 x 9 + 4 = 88888

98765 x 9 + 3 = 888888

987654 x 9 + 2 = 8888888

9876543 x 9 + 1 = 88888888

98765432 x 9 + 0 = 888888888


Hebatkan?


Dan cuba lihat simetri ini:


1 x 1 = 1

11 x 11 = 121

111 x 111 = 12321

1111 x 1111 = 1234321

11111 x 11111 = 123454321

111111 x 111111 = 12345654321

1111111 x 1111111 = 1234567654321

11111111 x 11111111 = 123456787654321

111111111 x 111111111 = 12345678987654321


Sekarang tengok ini


101%Dari sudut pandangan matematik :


Apakah ia sama dengan 100%?

Adakah ia bermaksud LEBIH dari 100%?

Kita selalu mendengar orang berkata dia beri lebih dari 100%?

Kita selalu dalam situasi di mana seseorang mahukan kita BERIKAN SEPENUHNYA 100%

Bagaimana nak MENCAPAI 101%?


Apakah nilai 100% dalam hidup?

Mungkin sedikit formula matematik di bawah boleh membantu mendapatkan jawapannya.


Jika:


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Digambarkan sebagai:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.


Jika:


KERJA KERAS

11 + 5 + 18 + 10 + 1 + 11 + 5 + 18 + 1 + 19 = 99%


H-A-R-D-W-O-R- K

8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%


Dan:


Knowledge

11 +14 +15 +23 + 12 +5 +4 +7 + 5 = 96%


Serta


SIKAP DIRI

19 + 9 + 11 + 1 + 16 + 4 + 9 + 18 + 9= 96%


Dalam Bahasa Inggeris;


A-T-T-I-T-U-D-E

1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%


Sikap diri atau attitude adalah yang utama untuk mencapai 100%. Jika kita bekerja keras sekalipun tetapi jika tiada attitude masih belum dapat 100% lagi.


Tapi


LOVE OF GOD

12 +15 +22 +5 +15 + 6 +7 +15 +4 = 101%


atau


SAYANG ALLAH

19 + 1 + 25 + 1 + 14 + 7 + 1 + 12 + 12 + 1 + 8 = 101% :)


p/s: bila kita bersedih, baru kita nak ingat Allah. baru nak ingat berdoa kepada Allah. bila kita keseorangan, kita kena ingat yg Allah sentiasa dgn kita. fitrah manusia, kita ni hamba Allah yg miskin kerdil lg hina di sisiNya. syukur sgt sbab ad sahabat2 yg selalu mengingatkan tentang hal2 urusan di dunia ni mahupun di akhirat. semoga istiqomah dalam amaln, insyaAllah. jum sayang ALLAH ;)

Sunday, August 14, 2011

road to kolumpor.

pengembaraan bermula. bersama tourist guide kita harini, yg pakai baju biru tu. seorang yg berani katanya, easy going, and hyperactive.
motif utama adalah SHOPPING. yes shopping adalah aktiviti plg sehat bila berada di kolumpor ni.haha *fyi, ad org melaka kat situ, cer teker yg maner?
sesi memilih kasut sepasang. haha
inilah die org melake tu. mereka juga calon kembar seiras, hehe. *same kan muke dorunk nih?
motif: betulkan tudung di cermin, hehe *tak boleh jumpe cermin
melawat tempat kerja org melake, di branch kolumpor ni katenye. hehe *selamat dtg ke hari-hari
ini model yg didatangkan khas dari melake, teehee
pkul 4.30 dah siap beli makan utk berbuka. hebaq tak puan2, hehe
ini juga model tak berbayar yg dibawakan khas dr kolumpor,hehe
motif: exsited nk berbuka, haha

okay, sehari bersama gadis-gadis, haha. bulan puasa ni mmg memenatkan dan meletihkan kankann. tambah lagi, kalau pergi dekat jalan TAR tu, panas nye berbahang sungguh. sampai kalau boleh yg bertudung tu semua nye nak tercabut lah, haha. aktiviti mereka adlah shopping, shopping, dan shopping utk raya. wallaweh mmg hobi org2 perempuan ni yer, selagi tak jumpe apa yg nak, selagi tu xnak balik kot, haha. at last setelah 2jam di jlan TAR tu, dapat lah 5 jenis tudung utk di bwak balek. seronok tak seronok lah kann. hehe

next pengalaman, berbuka puasa diluar. first time ni dlam hidup, baru la rase berdikari sikit, mane tak nye, kau nak beli makanan apa utk berbuka, carik tempat makan nak berbuke lg, tempat smyg lg n tmpt rehat nye lg. haaa tak sabar nye ak nak masuk U, hehe. and lastly, seronok sgt2 sebab memnuhkan satu hari utk kenangan yg indah2 belake. hehe thanks a lot! insyaAllah, one day we'll meet again.

p/s: iou've been selected to receive 4 complimentary passes for any movie at TGV Cinemas from Nuffnang. siapa nak tgk wyg dgn saya? siapa boleh tolong amek kan tiket utk saye? saya nak bagi hadiah niii...Anyone can help me? Pelish3 -.-

Saturday, August 13, 2011

short suboh

1. malaikat dan ahli kubur banyak menangis sebab ramadhan dah nak habis.
2. malaikat menangis sebab manusia tak dapat kebaikan dalam bulan ramadhan.
3. ahli kubur menangis sebab kena seksa dan diseksa lagi.
4. tapi manusia tak menangis sebab manusia gembira nak beraya.
5. manusia sibuk pergi ke kamdar dari mecari lailatul qadar.
6. teraweh dipenuhkan dengan tidur, makan dan shopping kueh raye.
7. masjid surau hanya tinggal imam dgn bilal, kerna smngat raya lg menggalakkan.

p/s: sorry, pendek sgt entry kali ni sebab td dgr kuliyah suboh dkat msjid smpi tersengguk-sengguk, selalu boleh buat huraian sikit, tapi kali ni cume saye kongsi kesimpulan nye saje, hehe. amar ma'aruf nahi mungkar. insyaAllah semoga di fasa2 ini, kita lebih bnyk imarahkan lg masjid2 berdekatan kita dan topupkan amalan, reload doa, dan delete dosa. pesanan dari Ikim.fm, hehe.

Friday, August 12, 2011

Happy 19th, twin Hamizah & Hakimah !

kita kenal semenjak di sekolah SAMTSSAAS lagi. pada tahun 2006 kita ditemukan. wallaweh, mmg tergempar mse tu kembar baru masuk sekolah. jadi aku pun tergolong jugak dalam kalangan-kalangan kembar ni. mase tu ad 3 psgn kembar dalam batch saye, iaitu mereka, saya dan psgn kembar yg lain jantina nye.

dorunk ni sgt mesra alam, dikenali ramai. ye lah dah muke same kan, mesti lah susah nak cam, so jadi kecoh. mane satu mizah, mana satu kimah. lalu ditukarnya dgn panggilan along dan angah. mengikut gmbr rajah diats ni along belah kiri dan angah belah kanan. betul x? hehe

persamaan yg ketara yg saya boleh nmpk mereka ni mmg akan buat segala kerja bersama-sama, rutin harian yg same2, mcm berkepit 24jam. mungkin tak boleh dipisahkan, tetapi pada tahun lepas, mereka terpisah jugak akhirnya, kerana menyambung di pengajian yg berbeza-beza. so, pada 12 ogos harini, lahirnya sepasang kembar seiras ini. jadi, selamat hari ulang tahun yg ke-19 buat along dan angah, study ya kejar cita-cita okay!

p/s: ad lg sepasang kembar x silap saya, yg berlainan jantina pulak. tunggu ya klau ad lg,hehe

Thursday, August 11, 2011

11th august 2011

on 11th august, Muaz will continue his study at Iowa, USA in engineering course at International class university there. we have been friends for 11years since primary school and we are neighbour too. i was like lucky and very impress because of his spirit and the success that he did, he can go overseas to excel his studies like their parents and siblings too. now u all can see from the above picture, just left the only one his sister 14th years old maybe. the other sister at washington and the eldest has work as electrical ir. at pulau pinang. so, wish u all the best Muaz at USA there!

fyi, on 11th ogos 1992 syed ahmad faisal & syed ahmad fauzy a twins couple was born. they are from JB, and this twins are very close to be in everything what their do. they are very excellent in their study and now will continue their first degree at utm. and what i've notice that, they have same hobby and surprisingly, for me is they are very talented in performing a song on stage at my college in any events was held there. these 2 brothers is very cool and mereka kembar seiras. selamat hari ulang tahun kembar!

p/s: ada lagi sepasang kembar menanti, just wait...

Wednesday, August 10, 2011

wordless wednesday #5


p/s: cantik tak gigi saya? HAHA

Tuesday, August 09, 2011

AIZAT in InTrend ?

"Amir :) hbb . Blog amir keluar majalah intrend ! Waw haha". okay masa tu, aku sangat terkejut bila masa, die bagitahu yg blog ak masuk majalah tu. tapi aku terfikir jap, magazine InTrend ni magazine pasal apa? tak pernah beli dan baca sekali pon!

then, mlm tu balik teraweh singgah lah 7-eleven, then beli lar buku ni. masa dekat cashier tu kan, kakak tu cakap, "eh, adek bace mjlah prmpuan ni ker?" kejam tak kejam lah kan. aku jawab lar, ni kakak saya yg sruh beli, haish. sabor jer lar.

balik-balik masuk keter terus bukak, carik2 jmpe dekat page160 masuk dalam segmen pena siber. mcm gmbr kat ats tu. nmpak kan. hehe. seriously, mcm tak percaya and pelik mcm mana blog aku boleh terpilih masuk sesat2 dlam mjlah ni, huhu. yer lar, blog aku ni pon xdelah sehebat blogger2 diluar sana.

but, thanks anyway to InTrend sebab masukkan blog saya disitu. ekceli, aku berblog since 2009 sebab nak share apa yang aku buat dalam hidup aku ni. kalau boleh nak everyday mesti ad satu entry tentang life ak. such my hobby, interest, experience and the mostly is about makan. ramai yg ckap blog ak suke citer psal makanan. is that reallly? okay, fyi aku mmg suke makan pon. tapi pelik pulak, sebab badan tak gemok2 lg or even berisi, tah kenapa. terima jer lar berat badan jer yg asyik bertambah. hermm

lastly, to all my follower. thanks sbab sudi bace dan komen entry2 aizat ni. terima qaseh bebanyak. thats all, hari ni letih sgt, pagi tadi xsahur. kbai.

p/s: InTrend pasti aku ada peminat tersendiri? HAHA

Monday, August 08, 2011

if today was your last day

my best friend gave me the best advice
he said each day's a gift & not a given right
leave no stone unturned
leave your fears behind
& try to take the path less travelled by
that first step you take is the longest stride

if today was your last day
would you make it up by mending a broken heart
you know it's never too late
to shoot for the stars
regardless of who you are
so do whatever it takes
'cause you can't rewind
a moment in this life
let nothing stand in your way
cause the hands of time are never on your side

if today was your last day
& tomorrow was too late
could you say goodbye to yesterday?
would you live each moment like your last?
leave old pictures in the past?
donate every dime you had?
would you call those friends you've never seen?
reminisce old memories?
would you forgive your enemies?
would you find that one your dreaming of?
swear up & down to God above
that you'll finally fall in love?
if today was your last day

p/s: thanks for dedicate this song to me. how i wonder the valuable meaning of friendship among us. suddenly i recognise, life is not complete without having a good and precious relationship between FAMILY-father and mother i love you! Al-Fatihah untuk toksu ;(

Sunday, August 07, 2011

the deco

Allhamdulillah, rumah idaman telah dihiaskan dgn frame2 islamic seperti nama-nama Allah, surah yassin, ayat kursi, ucapan salam dan juga 3 surah qul. ustaz marah dan tak kasi letak frame gmbr2 org dalam rumah, sebab takut malaikat tak masuk dalam rumah. ustaz tu mmg garang bab2 ceramah dan tazkirah dekat masjid saya ni. smlm die sruh buat solat sunat hajat, die ckap jgn ruku' selagi saya tak ruku'. tapi cara die betul, die tak memaksa ttpi mengajak.

next, tgh gile excited nak beli home deco mcm ni. die pnggil apa tah nme dy. anyone tahu tak? sebab bende alah ni sgt mudah utk dikendalikan. hanya menggunakan skru saje, dan ianya mudah alih. fungsi utama sebab bila bilik kita besar, kita nak letak semua almari barang, meja mackup, and etc lah. then, die bnyk perlukan ruang dan kesesuaian utk furniture yg nak dimuatkan dlam dlam bilik. so, this is an another alternative utk hias bilik. shemart kan? hehe

p/s: dah dapat hadiah dari ayah, jum bbm dgn saye.haha

Saturday, August 06, 2011

close to the death

"orang yang paling cerdik adalah orang yang sentiasa mengingati mati-riwayat Ibnu Majah dan ibnu Abidunya."

Kenapa? Jawapannya mudah sahaja.

Dalam sabda diatas, Nabi tak menyatakan org yg cerdik dan pandai adalah org yg kaya, ataupun berpangkat besar, yg mempunyai banyak2 degree, master, phd dsb. tetapi sebaliknya dgn perkataan yang mudah iaitu ‘ orang yang selalu mengingati mati’.

Orang yang selalu mengingat mati tahu sesudah kematiannya dia akan melalui alam lain yg semestinya berbeza dgn apa yg dilaluinya di dunia ini. Jika di dunia dia disanjung dan dihormati oleh kenalan2, berwang kaya raya dan dapat memiliki apa yang dihajatinya, tetapi di alam itu semuanya sudah tak berguna lagi. Apa yang dimilikinya di dunia, semua tidak dapat menolongnya ketika berhadapan dengan malaikat2 yg sedang sedia menyoalnya atas apa yang dilakukan di dunia.

Yang dibawanya hanyalah amalan2 mulia yg dilakukan sepanjang perjalanan hidupnya di dunia ini. Hanya selepas beberapa langkah sahaja, ahli keluarganya pulang dari perkuburan, malaikat2 mula datang utk menjalankan perintah Allah iaitu tanggungjawab tugasnya. Jika amalannya baik, maka terlepaslah ia dari seksaan dahsyat kubur tetapi jika dia gagal menggunakan peluang hidup di dunia utk mentaati Allah, maka alam kubur akan menjadi permulaan kepada seksaan. Yes, permulaan , kerana di neraka nanti banyak lagi pembalasan yang akan diterimanya.

p/s: ujian Allah, toksu(abg kpd nnek) koma mase amek wudhu solat suboh pg td, masuk ward kcemasan. tiada harapan lg kerana cume brgntung dgn bantuan pernafasan saje. nnek dgr berita, lalu terus lemah jantung, dan batuk berdarah dan sekarang di masukkan ke dalam ward. ;(

Thursday, August 04, 2011

yesterday is your birthday ?

based on entry semalam, mengenai wordless wednesday #4 tu, gambar tu mmg bnyk perbezaan nye kan. dan terima kasih kepada blogger yang respon dan komen kat entry tu. jawapan semua mantop-mantop,*ulang 2x. bila baca balik kelakar lar korunk ni, haha

okay proceed, persamaan kami ialah berkongsi tarikh lahir yang sama pada 3 ogos dan mereka yang meneka dgn tepat kot ialah Hana teen top , emy'n , Eazy Izzuddin and misspurple. mmg hari pasangan kembar rasanya kan.hehe and sepatutnya yg peminat setia tiger malaya ni tahu d.o.b mereke, kih3. itulah clue die. saya minat no8-zaquan sebab die adek, and saye pon adek jugak :D

perbezaan kami ialah saya kembar tak seiras, dan mereka kembar seiras. itu saje. and blogger yg bg komen camtu ialah ~bUih-bUih ciNta~ dan juga ABU. nampak ketara sgt kan perbezaan tuh. dan ulasan2 terperinci oleh blogger handal dan hebaq2 ad pada komen entry tersebut. sila baca yer. *gulpgulp

hadiah untuk blogger bertuah ni sebenarnya nak ajak makan same2 cake Pecan Butterscotch by Secret Recipe ni, coz cake ni sangat2lah besar dan lazat. dalam lapisan cake die ni ad coklat putih mcm ice cream, dan pecan caramels topping die yg sgt2 manis. and dalam die juge ad biji hazel kot, mmg best lah mkan cake ni,hehe. harga pun berpatutatn 80MYR.

erm, semalam tak mampu nak habiskan, dapat makan 2slice saje lepas taraweh. kan, mampu tak nak habiskan cake sebesar camni. huh
tp, apakan daya, saya akan memasukkan blog korunk semua dalam bloglist saye, hehe. okay kan? so, cake kat atas ni buat tatapan sekejap jer eh, jgn nak pandang lame2, kang tergugat iman korunk nnt, haha. btw, thanks ya allz yg wish happy birthday!! tapi, saya nak hadiah jugak lah!!

p/s: bulan lapan adalah bulan kembar yer, nantikan kembar seterusnya. hehe

Wednesday, August 03, 2011

wordless wednesday #4


VS


p/s: what is the differences and similarity , guess what is't? nak bagi hadiah kat ya allz, hehe

Tuesday, August 02, 2011

the last Ramadhan ?

wahai dikau…renunglah engkau akan nasib diri
wahai qalbu…sedarkah engkau akan gerak hati
wahai aqal…terfikirkah engkau akan apa yang bakal terjadi

andai ini merupakan Ramadhan yang terakhir kali buatmu
sekujur jasad yang bakal berlalu pergi
tatkala usia bernoktah di penghujung kehidupan duniawi
pabila tiba saat tepat seperti yang dijanji Ilahi
kematian…adalah sesuatu yang pasti

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu siangnya engkau sibuk berzikir
biarpun anak tekak kering kehausan air
tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
mendayu..merayu…kepada-NYA Tuhan yang satu

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu solatmu kau kerjakan di awal waktu
solat yang dikerjai…
sungguh khusyuk lagi tawadhu’
tubuh, minda, dan qalbu…
bersatu memperhamba diri
mengadap Rabbul Jalil…
menangisi kecurangan janji

“innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil ‘alamin”

[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku… kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekelian alam]

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tidak akan kau persiakan walau sesaat yang berlalu
setiap masa tak akan dipersia begitu saja
di setiap kesempatan juga masa yang terluang
alunan Al-Quran bakal kau dendang…bakal kau syairkan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu malammu engkau sibukkan dengan pesta-pestaan
berterawih…berqiamullail…bertahajjud…
mengadu…merintih…meminta belas kasih

“sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU tapi…aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU”

oleh itu duhai Ilahi…
kasihanilah daku hamba-MU ini

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu dirimu tak akan melupai mereka yang tersayang
ayuh ke mari kita meriahkan Ramadhan
kita buru…kita cari…suatu malam idaman
yang lebih berkat dari seribu bulan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu engkau bakal bersedia batin dan zahir
mempersiap diri…rohani dan jasmani
menanti-nanti jemputan Izrail
di kiri dan kanan …lorong-lorong redha Ar-Rahman

duhai Ilahi….
andai ini Ramadhan terakhir buat kami
jadikanlah ia Ramadhan paling bererti…paling berseri…
menerangi kegelapan hati-hati kami
menyuluhi diri ke jalan menuju redha serta kasih sayang mu Ya Ilahi…
semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti

p/s: andai benar ini Ramadhan terakhir buat kita, maafkan segala kesalahan yang pernah saya lakukan. sharing is caring.

Monday, August 01, 2011

Happy 19th, twin Atif & Afiq !

since sekolah SRIAAG lagi kiteorg dah kenal. dolu2 dorunk punye class semua same je, smpai ke darjah6, then masuk kelab nasyid sama-sama, kelab bola sepak pon same-same. ekceli kembar 2org ni mmg xbboleh dipisahkan, dah nama seiras kan. sampai spm pun masih sekolah yg sama. result spm pon sama kot, haha. smpi dpat tawaran dkat uitm pun kos yg sama.

tapi, abg die dpat jpa tak silap dekat uniten. so dah berpisah utk pertama kalinya kot la, eh? abg sebelah kanan tu, muhd atif abd razak. dan adek muhd afiq abd razak. today is their birthday, so selamat hari ulang tahun yang ke-19, study molek, jadi anak yg soleh, taat kepada ibubapa dan semoga dipermudahkan segala urusan didunia dan diakhirat, aminn.

tak lupa juga, selamat berpuasa kepada semua umat islam, jgn ponteng puasa ye. semua dah besar kan, dan semoga istiqomah dalam menambahkan amalan dibulan ramadhan ini. dan sama-sama kita kejar malam lailatul qadar juga pahala rahmat Allah yang diturunkan special utk umat islam dalam bulan yg mulia ini, insyaAllah.

p/s: saya pon ada kembar jugak tauk, haaa nak tahu tak? tunggu je lah nnt