no right click

Saturday, July 30, 2011

my favourite task

1. kemas bilik. sebab baru 2tahun ada bilik tidur sendiri. hihi
2. decorate rumah. wajib bagi setiap tahun utk mendeco2 hiasan di rumah.
3. kuih raya handmade. mcm base almondlondon & cookies yg baru bljr buat.
4. listing menu berbuka puasa. one week mesti kena makan luar ajak nenek.
5. borong kuih2 raya di jalan TAR. fokus pd akhir ramadhan saje. 3 for10rm.
6. bertukar2 masakan berbuka puasa bersama jiran-jiran rumah sewa ayah.
7. konvoi tarawih bersama saudara dan jiran tersayang. tahun ni xnak miss 20
8. tadarrus alquran dgn family. insyaAllah tahun ni azam buat.
9. sedekah buah kurma dan pakaian2 yg tak diguna pakai kpd anak yatim.
10. shopping raya. tahun ni kena budget sikit, sbab raye sekejap je kot.

p/s: sorry, mula sibuk dgn mcm2 urusan yg perlu disettelkan dlm bulan puasa ni.

Friday, July 29, 2011

inspiring !!!

Fabric Night Time Slim-okay aku dah jatuh cinta dgn kasut ZARA ni. its looks stylish and simple saje. well kasut2 sekarang kan trendy and updated lg. aku mmg nak beli pun tadi, but lebih baik tunggu waktu sales kan, dapat murah sikit drpd harga asal 279MYR. hopefully, ada lgi waktu sales raya, mengidam nih.haha
Floral Cotton Shirt-sangat ohsem! dye punye style, kain and corak sgt cool dan smart lah. and aku akan beli satu jugak utk raya nnt, haha. attracting okay! that one yg ad baju hitam tu, limited edition, sebab knp tah maybe name baju die White Floral Military Shirt. dan harga nya exceed smpi 200MYR. omg, blurpblurp. Topman mmg meletop!

p/s: come on sales raya, i'm waiting for the mega discount!! haha

Thursday, July 28, 2011

so called PLASTIC !!!

Dear readers, there are 2 types of people in this world. First type are the ones who yg kenang budi sampai mati. Second are those yg tak kenang budi langsung. Wait, correction. dorunk kenang budi tuh, but bwat2 lupe je. For the the first type, syabas kau mmg terbaik laah!!

For the second type, here comes my lenghty reply. i hav had this type of people all around me in my entire life. from school to university. the whole 6 mile. the thing is…what’s f***ing insane is that we tend to feel bad when orang tuh yang tak kenang budi. Kenapa boleh camtu ek? for me senang je.

lets called(pelastik). nasihat aku, feel nothing for(pelastik). bcoz uoll must always remember orang tak kenang budi nie selalunya has a worst tide to them. ap yg ko nampak is just the surface jeh. my best advice is to stay clear from people like this(pelastik), bagi aku simple je. since aku berpengalaman dlam watak jahat cenggini, aku akan kasik hentam kaw-kaw punye. i will reverse the tables. i will give(pelastik) the cold shoulder and i will show(pelastik) my muka yg gampang2 gitu, biar die rase. HAHA.

Next, we can play the same game. u just have to show(pelastik) who make play it better. it’s clear(pelastik) is pretending at kolej or university to be all nice and so all. the truth is (pelastik's) not. simple kann.

My point will always be, people like that(pelastik) don’t deserve people like u. for me…i’m always struggling to find true friends. the ones around me are always pretentious. hope i’m not stepping on any ones’ shoes here. i have a handful of great friends whom i can name here 1 by 1. my life has always been about putting others first. time and time again, i have been stepped on and shoved to the side. no matter what good i do, people always seem unappreciative or salah faham my intentions. u seem like a great friend to have. and if (pelastik) can’t appreciate that, please i ask and i beg that u to let it go. don’t upset yourself over some f***ed person. orang macam (pelastik) nie…orang lain memang tak nampak salah silap dia coz dia akan pndai berlakon nmpak macam baik, alim, kuat n etc. tapi macam harmm. orang selalu lupa yang gambaran luaran hanya menggambarkan luaran semata-mata. dalam tuh takde siapa tahu, kan.

Don’t stress out. chill a little ok. u lose 1 friend you’ll gain 2 friends. kau tak payah nak berlakon baik depan2 (pelastik) and try hard just becoz (pelastik). tak penting pon orang camtuh. yg penting, ur family and ur true friends (without pelastik). sejauh mana pon die nak pergi kalo orang buat baik kat die, tapi die balas dgn tahi?? i know u feel hurt coz (pelastik) kindda like stole ur friend from u kann. eh, tu pon kawan ker? kalo kawan…(pelastik) won’t do that. knowing u have confided in (pelastik) and trusted (pelastik), (pelastik) wouldn’t push you aside if (pelastik) was a true friend. which means die bukann lah kan.

p/s: so, pendek kata…hapuskanlah nyamuk dengan Ridsect! bitches will always tend to be attracted bitches. let them flock together. u lose nothing when you don’t associate yourself with them. and for those pelastik-pelastik yg terasa, sorry lah you all mmg useless, talk to the hand!! HAHA

Wednesday, July 27, 2011

wordless wednesday #3


p/s: end of july! gaji dah nak masuk :D

Tuesday, July 26, 2011

super debtor

aku terdesak mendesak didesak akan kerana duit simpanan dalam bank nak habiss, huaargghh. dad tolong la bagi upah ckit,ummi usik2 laah ayah suh cucukkan duit, haha. apa nih? ingt senang nak bagi duit free2 saje, kena larh carik sndri and ushe sndri. nk hidup kt dunia ni, jgn fikir senang jer. bersyukur sikit as compared to dgn org yg kurang upaya dari kiter ni, tgk hidup dorunk mcm mana. kesian kann.

"tapi banyak orang hutang dgn ezat, mcm maner ummi?"

tu laah, ummi dgn nnek pernah cakap kan...Orang melayu mmg mempunyai sikap yg lemah lembut, pemalu, dan murah hati. semua sikap ni mulia, tpi jika dibawa ke dlm perniagaan secara tak bertempat, alamat lingkup lah perniagaan dek hutang yang tak terkutip. ye dok?

meh sini ummi saya nak share sikit pasal hutang-menghutang nih:

1.

Do not give the loan for the person you are afraid to ask.

if nak berurusniaga dgn saudara-mara rapat ker or saudara-mara yg lbih berumur dgn kite, kwan baik, kwan lame, make sure korunk berfikir 2x sblum mmberi hutang2 tu. sbabnye, if org tsebut tak bayar, kite akn berasa segan gilerr nak mintak hutang tu balek. betul tak? segan2, lame2 jadi luper and buat xtahu menahu jer. selalu jadi mcm ni kat ak.


2. The d

ebt must be recorded in writing.

knp perlu rekod tempoh hutang? this is because, sblum tempoh hutang itu tamat, kiter ni sbgai pemiutang tak boleh kutip hutang, even dgn care perli-memerli ker kann or kasi hint2 yg agak halus (“ehem ehem, sakan shopping nampak? eh, gaji dah masuk ke?” for example laah). remember, jgn mention langsng psal hutang2 tu smpi tempoh hutang tu tak tamat lg. yang kuat hutang tu ad hak jugakk la kann.

based on surah Al-Baqarah ayat 282: about kepentingan merekod jumlah and tempoh hutang secara bertulis, walaupun untuk jumlah yg sedikit. lebih baik jike ad 2 org saksi thdap hutang tsbut. see, tertulis peraturan dalam alquran ye.


3. C

laim the debt to private or individual.

if kite berurusan dgn swasta atu individu, sbgai pemiutang kiter ade kuase tauk utk tntut hutang2 kiter slpas tamat tempoh utang tu. kiter bole call tiap2 hari, email tiap2 mse, marah giler2, ugut2 smpi tarik masuk court,haha. or even report kat polis n mcm2 lagi laah. jgn takut okay! kiter mmg kene sedikit ruthless pon dlam bab2 ni, kah3


as what we can see, mcm company2 yg besar nak kutip hutang dkat org. contohnya, SYABAS. if tak byar 2 bulan, dorunk akn hntar pink letter rite, kasi amaran ad potongan bekalan air nnt (even yg tertunggak just RM 50). then, klau Maxis Celcom plak, tlewat byar sebulan, kene block line. klau tak byar 3 bulan, dpat letter dr collection agency, ugut2 mcm nak ambek tindakan undang2 n etc. sme laar mcm Astro klau tak byar 2 bulan, mestilla kena block terus kann. So, kiter juge kena ikut contoh2 mereka-mereka nih. jgn beri muke sgt kat org2 yg lmbat byar hutang2 kiter nih. Siapa culas, pulas je telinga mereka.haha


p/s: saya nak blackberry bold 3 utk birthday nnt boleh tak ayah?

Monday, July 25, 2011

the aboriginal life

1. melihat cara kehidupan mereka yang sangat janggal daripada kita. maklumlah dah nama nya org asli. panggilan nama mereka macam2 ada. ranny, riki dsb. tapi mereka masih manusia sama dgn kita. cuma mereka ni mcm tak kenal apa erti agama rasmi, but sometimes ad yang certain tu ingin tahu dan minat agama islam kita ni. dan pada akhir program, kami dapat mengislamkan seorang drpd warga penduduk org asli di gombak ni. dgn kerjasamaJAKIM, JAIS, PEPIAS dsb.

2. kalau kita org melayu suka dgn kucing. tapi mereka suka pada anjing. sila percaya haiwan peliharaan mereka adalah anjing. mereka dah biasa hidup dengan binatang ni, smpai siap bermain bersama2 di waktu petang, malah tidur serumah juga. takut tak dengar? jadi persiapkan diri utk dtg disini ya, menjerit2 manusia normal ni.kah3

3. melihatkan anak2 org asli pulang menaiki bas. mereka mempunyai semangat dan tujuan hidup. anak2 mereka disekolahkan dgn didikan dari tadika lg sehinggalah ke sekolah menengah. mereka mahu belajar dan hidup seperti manusia lain juga. dan mereka memiliki satu hobi yg sgt unik di setiap rumah. ad yg menjaga motor, membuat sesumpit dsb. jgn terkejut, mereka juga bercita-cita tinggi okay.

p/s: pengalaman yg sgt seronok bersama mereka. eh, malam tu ad org kena histeria, takut giler aku nak tidor kat kawasan org asli ni!! kau berani? haha

Sunday, July 24, 2011

the ohsem LP !


We could have had it all
Rolling in the deep
You had my heart inside of your hand
And you played it to the beat

Baby, I have no story to be told
But I've heard one of you
And I'm gonna make your head burn
See me now, in the depths of your despair
Making a home down there
'Cause mine sure won't be shared

Throw your soul through every open door
Count your blessings to find what you look for
Turn my sorrow into treasured gold
You pay me back in kind and reap just what you sow

You're gonna wish you never had met me
Tears are gonna fall, rolling in the deep
You're gonna wish you could have had it all

p/s: now I wants to cry because LP was just a Rock Band? :D

Saturday, July 23, 2011

the handsome man with the dead

Hadis yang Menarik dari Rasulullah S.A.W


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.


Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'


Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'


Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'


Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana


'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'


p/s: tertarik dgn penulisan sahabat lama saya, sharing is caring !


Friday, July 22, 2011

the epic conclusion, HP

minerva mcgonagall vs severus snape-mase ni sgt cool tgk professor2 bergaduh,hehe
young harry craying-then tbe2 ad org nangis plak, touching konon!
molly weasley vs bellatrix lestrange-ini dialog plg cool pernah aku jumpe dlam HP,haha
ron weasley and hermione granger-this is what we called friendship!
professor remus lupin and nymphadora tonks- they are married right?
sirius black and lily potter-this is very touching moment
ending-such a cute family! so sweet laah kann

1. sepatutnya, longbottom pun kena kahwin dgn luna. mereka sweet okay!
2. knp draco malfoy xmati, aku benci tgk muke die start dr HP1 lg, damn!
3. part paling kelakar, spells Aresto momentum, haha. satu panggung gelak!
4. ekceli lord voldemort kena mati lebih and plg teruk dlam HP ni. kejam okay!
5. overall 4/5 sebab anak ginny xsmbg study dkat hogwarts,kah3
6. why after 19years sume maintain muda je? and mana nk download HP7 ?

p/s: actually, they should continue with another new season right, the story about Albus Severus Potter!!!

Thursday, July 21, 2011

our identity

the meaning of AMIR AIZAT. bukan setakat pada sijil beranak dan wajah terpampar di kad pengenalan, yang membuktikan kita orang yg berwarganegara Malaysia, tetapi dalam hati sanubari kita sendiri bila diakhirat nanti untuk berdepan dengan Allah. ceh3, kemain type ayat.

okay, setahu saya maksud AMIR adalah ketua, dan AIZAT adalah peramah. jadi saya seorang ketua yang peramah. betul lah kan,hehe. semasa zaman kanak-kanak, aku bersekolah dekat SRIAAG (sekolah rendah islam alamin gombak), since start darjah 2 lg dah jadi ketua kelas. masuk darjah 3 jadi pengwas pulak. bile darjah 4 jadi ketua kelas balik, sampai lah darjah 5. tuptap jadi pengawas balik darjah 6. *sekolah swasta yg sgt bagus pendidikan arabnya.

masuk sekolah menengah, dekat SAMTSSAAS BT38 (sekolah agama menegah tinggi sultan salahuddin abdul aziz shah batu 38), masa tingkatan 2 jadi ketua kelas dan mase form3 kena jadi pengawas pulak. *sekolah agama yang diishtiharkan sendiri oleh Raja negeri selangor.

next, aku pindah masuk SMTSSB (sekolah menengah teknik selangor sungai buloh), terus jadi ketua kelas. sampai ke form5 jadi ketua kelas. waktu ni lah aku rase sekolah menengah yg plg seronok and plg best pernah aku masuk,haha. bukan nak ckap sekolah sblum ni tak bagus, aku merasakan life aku dekat situ sgt perfect and complete dgn adanya kawan2 and cikgu2 yang sgt cool dah ohsem! hehe *sekolah vokasional yg pertama di selangor

so, apa yg dpat aku buat conclusion disini adalah, based on nama kita ni mmg memberi maksud yg wajar dan sohih dalam hidup kita. kita boleh ambil contoh sahabat2 nabi yg terunggul seperti Bilal bin Rabbah, Sa'ad bin Abi Waqqash, Salman Alfarisi dan sebagainya. mereka semua pejuang Allah. dan dimana kita semua ini sebagai khalifah Allah di muka bumi ini juga.insyaAllah

p/s: namakanlah anak-anak kita nanti dengan nama-nama yg bermanfaat dan bermaksud dalam dirinya kelak nanti,hehe. tapi, aku bukan golongan retis seperti amirAF dan aizatAF yer,haha

Wednesday, July 20, 2011

wordless wednesday #2


p/s: for more information, click this link okay!!! :)

Tuesday, July 19, 2011

the ICON

kalau diikutkan rata-rata rakyat Malaysia, ramai yang suka gosip artis Malaysia kan. betul tak? (mesti ada yang senyum sorunk2 ni),hehe. lebih2 lagi artis Malaysia kesayangan korunk tu. kadang2 suka itu tiada salahnya. takkan kita mahu menghalang kan. masing2 dah besar, pandai2 lah berfikir gunakan akal yang Allah bagi tu. ye dok? tapi, yang menjadi persoalannya sekarang ni, sampaikan mahukan mereka menjadi ikon artis Malaysia. biar betul? pasai pa pulak kan?

bagus sangat ke artis Malaysia? Ya... saya tidak mahu kata artis Malaysia yang ini boleh dijadikan ikon, manakala artis Malaysia yang ini pula boleh diangkat menjadi ikon. Kalau betul serius mahu mencari ikon untuk dijadikan contoh, simple sahaja kan. tak perlu susah2 dan pening2 nak mencarinya. ikon paling sempurna dan wajar kita mengikut dan mencontohi setiap perlakuannya. siapa lagi kalau bukan manusia teragung di dunia, Nabi Muhammad S.A.W (Rasulullah). setuju?

ingat lagi tak, waktu Wardina Safiyyah mengeluarkan statement "artis memang tak boleh dijadikan ICON !". masa tu, ramai artis yang marah2, siap masuk melodi lagi kot. meluahkan perasaan tak puas hati bagai terhadap Wardina. Ada yang kata..

"siapa Wardian tu, nak keluarkan kenyataan sebegitu.."
"dia tu baik sangat ke, nak menilai orang macam tu.."
"dia tu Malaikat ker ?"

macam2 lagi lah ayat tak puas yg terkeluar. tapi bila kita fikir balik kenyataan Wardina tu kan, memang betul pun. saya sgt setuju okay! yer la, kalau nak jadi ICON tu, kena lah tunjukkan teladan yg baik. dah nama ICON - menjadi ikutan.

1. takkan nak ikut artis masuk club malam
2. takkan nak ikut artis jual buat dadah
3. takkan nak ikut artis pakai seksi-seksa

kalau dah itulah yang terjadi dalam dunia artis masa kini, masih layak kah mereka ini(golongan artis) dijadikan sebagai ICON atau ikutan? tolonglah, jangan lah merosakkan anak bangsa, sedih kan tengok budak2 kecik dah pandai mengagung-agungkan sorang artis ni. mereka terlalu muda mentah dan cepat utk terpengaruh dengan semua benda disekeliling. siap ikut lagi ap yang artis tu pakai, dan sebagainya lah. harap2 semua yang terasa dengan kata2 Wardina tu, ubah-ubah lah perangai kan. yang kaki gosip artis Malaysia, pilihlah ikon dan idola yang betul. kerana nila setitik, rosak susu sebelanga! hidup retis, HAHA

p/s: tak cakap salah, cakap kena marah. so?

Monday, July 18, 2011

talking to the moon

Aku tahu kau di suatu tempat di luar sana
Di tempat yang jauh
Aku mahu kau kembali
Aku mahu kau kembali
Jiran aku fikir
Aku sedang gila
Tetapi mereka tidak memahami
Kau adalah segala-galanya yang aku ada
Kau adalah segala-galanya yang
aku ada

Pada waktu malam apabila bintang-bintang
menyala terang di bilik aku
Aku duduk bersendirian

Bercakap kepada Bulan
Cuba untuk sampai kepada kau
Dengan harapan kau
Berada di sisi lain
Bercakap kepada aku juga
Atau aku yang bodoh
Yang duduk bersendirian
Bercakap kepada bulan

Aku rasa seperti aku yang terkenal
Bercakap dengan bangunan di bandar
Mereka berkata aku gila
Yeah aku gila
Tetapi mereka tidak tahu
apa yang aku tahu

Adakah kau pernah mendengar aku memanggil?
Menyebabkan setiap malam
Aku bercakap dengan bulan
Masih cuba untuk sampai kepada kau
Aku tahu kau di suatu tempat di luar sana
Di tempat yang jauh


p/s: gambar diambil selepas berlakunya gerhana bulan terlama pada 16jun, hehe

Sunday, July 17, 2011

fate is destiny.

melihat manusia yang tiada agama seperti free thinker dan sebagainya di dunia ini, mereka tiada pegangan, landasan ataupun kepercayaan mereka sendiri. kesian tengok hidup mereka. tapi kita ni, org islam kena bersyukur sebab ada wahyu yg dtg utk kita. subhanaAllah.

semua pernah belajar masa di form4 subjek pendidikan islam mengenai beriman kepada qada' dan qadar bukan. jum refresh sama saya, :D

qada' dan qadar adalah salah satu drpd rukun iman yg wajib kita percayai sebagai seorang Islam. semua hafal kan? kita semua tahu, penjelasan mengenai qada dan qadar ini ada dibicarakan di dalam kitab2 aqidah dan perbincangannya agak panjang dan adakalanya begitu susah untuk difahami oleh kebanyakkan org terutamanya bg sesiapa yg baru menjejakkan kaki dalam perbincangan ilmu aqidah secara mendalam ataupun jahil kadang2 seperti saya ini. maklumlah kita ni cuma hamba Allah saja di muka bumi ini.

1. maksud syarak: meyakini dan mempercayai bahawa segala yang berlaku ke atas manusia bahkan ke atas seluruh isi alam ini telah ditentukan oleh Allah S.W.T sejak dari azali lagi

2. Qada' terbahagi kepada dua iaitu qada' mubram (ketentuan Allah keatas makhlukNya yang tak boleh diubah - contoh ajal maut seorang jantina) dan qada' muallam (ketentuan Allah keatas semua makhlukNya tetapi boleh diubah dengan usaha dan ikhtiar manusia - contoh seseorang yang gagal dalam peperiksaan boleh mencapai kejayaan sekiranya dia berusaha bersungguh2).

3. qadar bererti pelaksanaan di atas segala ketentuan Allah ke atas semua makhlukNya sejak dari azali lagi

fyi, bahayanya mempersoalkan dan memanjang2kan perbincangan atau isu mengenai qada' dan qadar ini tanpa sebab2 tertentu. kerana ianya akan membawa kita lari dalam jalan Allah. sebab itulah kita perlu cuba untuk mengelakkan diri daripada berbicara mengenai qada' dan qadar ni secara panjang lebar, terutamanya kepada masyarakat awam mahupun orang bukan islam.

p/s: hopefully, jgnlah sesekali kita menolak takdir, takut nanti kita akan lalai dari kepercayaan rukun iman kita sebagai seorang yang beragama islam. InsyaAllah

Saturday, July 16, 2011

officially LFC

nowander, tak sia2 lah aku sanggup dtg boleh jumpa dengan Carroll, Raul, Kyrgiakos and Poulsen dgn backup dorunk Carragher and Flanagan dari jarak jauh. siap dpat autograph lagi, hehe. okay lar kan, tapi aku nak jumpa Gerrard sorang jer!! aku mmg peminat setia liverpool sebab ad no8 ni lar!! bawak ong maa, hehe.

plg ohsem, goal dari David N'gog tu, minit 69' dengan minit 70' tu. hebat tak hebat lar kan liverpool skrng! hehe. and lagi satu Charlie Adam yg bru sign masuk, dah bwak tuah buat goal pertama kot. mmg mantap lah! overall, mmg terbaik lah game smlm.

p/s: kenapa dorunk sengaja tak bawak masuk Gerrard dgn Suarez hah? nasib baik the reds menang! go LFC, YNWA!!!!

Friday, July 15, 2011

the mini warbler

Cutest video ever, Seriously!!! this video is why i love "Glee" okay, hehe.

Darren Criss ended up coming across the video and tweeted it to his followers, saying, "I have been replaced. Blaine Anderson, move over... Putting us Warblers to shame, you handsome devil!". HAHA i will say it one more time: So. Freaking. Cute. right?

so watch the video of Kellan performing "Teenage Dream" above!!!
p/s: he said: "waaaahh, i just can't wait for the season 3 ( kalo ada lah ), hehe". but, I'm pretty sure that there is a season 3 . Just wait & see me okay !!!

Thursday, July 14, 2011

i want a super power !

rutin harian, setiap pagi aku akan makan sama ada 2 keping capatti, 2 keping roti canai, 2 keping tossei garing atau satu keping roti telur dan roti kosong di dalam satu pinggan. bersama-sama satu cawan milo ais, neslo ais, ataupun teh ais.*sila percaya dan faham bentuk badan saya,HAHA.

hasilnya, tenaga aku pada waktu pagi sangatlah memberangsangkan, walaupun selalu tidur lewat sehinggakan pukul 1pagi. tetapi ini tak bermakna aku akan sentiasa segar dan aktif sepanjang hari. kerana apa, selepas sahaja lunch pada waktu tengah hari, aku akan menjadi seperti seorang yang agak blurr dengan situasi mahupun cuaca yang panas di malaysia negaraku yang tersayang ini. tapi, itu bukan faktor utama untuk aku jadi malas okay.

masalahnya sekarang, apa jalan penyelesaian untuk aku lebih bertenaga pada waktu petang? selalu membuatkan aku sakit kepala, penat dan letih bekerja. kononnya macam mencari duit nafkah untuk isteri dan anak-anak di rumah. maklumlah hidup seorang penganggur lah katakan. so, what i need is the solution to make me more energize in the evening. what was it actually?

kalau tak, mmg petang2 aku akan tidur sampai ke maghrib. kadang2 tu sehinggakan tulang belakang aku semakin lama mcm nak patah jer. kang, takut melarat teruk, habis tak kahwin aku nanti, hehe. *kenapa mesti topik kahwin yang perlu dikaitkan? haha

p/s: tak kan nak kena minum kopi cap kapal api? kopi radix hpa? kopi tongkat ali? or kopi super power yg mcm iklan tu?aku bukan nak kuasa, tapi nak tenaga!! penat sangat, kesian lah aku ni :(

Wednesday, July 13, 2011

it's so called KRR

selamat datang ke Kenny Rogers ROASTERS AEON AU 2, Ampang. *promo sekejap. ada banyak lagi di Klang Valley seperti klcc, mid, ou and etc larh. okay hasrat dtg launch dekat sini, sebab teman angah saya berurusan di kantor nya. jadi saya terus lapar, sebab duduk lama2 dan tak dapat makan apa2. jumpa restaurant ni, tengok tak ramai org. so saya belasah je lar, haha
my menu is Kenny's Twin Meal - 2 pieces of chicken wings with 3 side dishes ( BBQ Baked Beans, Fresh Fruit Salad and Mashed Potato & Gravvy) and 1 Kenny's Home made Muffin. plus Triple Passion for freshen up. *eh dapat free 1muffin kot sebab kita senyum2 dekat waitress die,hehe
dia angah saya. cuba lihat, penatkan nak habiskan muffin 1dozen ni, kau mampu? huhu *ada orang cakap muka dia macam Najwa Latiff, really? :D
my angah's menu is Kenny's Home made Muffin 1dozen - Simply Awesome! Fresh oven baked till perfection with 3 assorted flavours: Golden Vanilla Muffin, Banana Raisin Muffin and Chocolate Raisin Muffin. plus Mango Juice. *sangat-sangat lazat okay!
tengah lapar, cenggini lar keadaan nya. ekceli dah lama tak makan benda alah ni, jadi agak taksub sedikit la kan, bila jumpe makanan2 cenggini, haha. org perut kalau dah lapar mengidam nak makan sesuatu, kenalah serbu cepat2. kang melarat terus demam pengsan tak bangun2 selalu jadi camni, hehe. *eh jgn tiru aksi ini okay!

p/s: harga sangat berbaloi! erm, nak dekat bulan puasa, mcm ni lah nafsu aku, HAHA

Tuesday, July 12, 2011

are you really sincere ?

Dalam Islam, ikhlas merupakan roh amal atau jiwa ibadah, bukan? Ia jadi penentu adakah amal ibadah kite semua ni diterima atau ditolak, yg mane bila amal ibadah tak ikhlas, maka ia tak ada nilaian di sisi Allah atau tak ada harganya langsung. Sebaliknya kalau ikhlas dalam beramal, Allah terima dan diberi ganjaran yang sangat tak ternilai lagi.

“Saya beri ini dengan penuh ikhlas.” “Saya buat ini ikhlas untuk awak.” “Kutujukan ikhlas untukmu.” “Saya yang ikhlas.” “Saya bantu awak dengan ikhlas hati.”

Tak perlu disebut ikhlas. Tak usah ungkapkan kata-kata tersebut. Ikhlas itu bahasa hati atau kerja hati. Kalau disebut, ternyata tak ikhlas kan. Sebab tu diam sahaja lebih baik. Kita tak tahu apakah kita ikhlas atau tidak. Malaikat yang kerohaniannya tajam pun tak tahu, mengapa kita yang kerohaniannya tak tajam mengaku kita ikhlas. So, itu bukan tanda ikhlas lagi.

1. pergi masjid, pakai kopiah siap serban bagai, jubah putih suci. nampak baik dan alim. ini tak ikhlas nama nye matt
2. kalau ada orang puji, kau rasa berbunga, sedap dan suka hati? Waktu dikeji kau rasa marah, sempit dada dan sedih? Kalau terasa megah atau sedih, kau mmg tak ikhlas bro.
3. kau memperkatakan Islam itu hanya sewak mengharapkan dapat kerusi di Parlimen? Atau hendak tambat hati rakyat dengan harapan parti kita dapat memerintah? Tapi bila tak ada kerusi lagi atau sudah tua, kita tak sibuk-sibuk lagi memperjuangkan Islam. Ini ada kepentingan diri namanya. dasar kau tak ikhlas langsung!

p/s: so, ukurlah diri masing-masing, apakah usaha-usaha, kerja-kerja dan amal ibadah kita selama ni sudah ikhlas atau belum?

Monday, July 11, 2011

euw, tangkai JERING !

Apa benda ini? Haha, pernah dengar pepatah 'Tangkai Jering'? Tangkai Jering, means liat or kedekut larrr. Sebab apa dipanggil tangkal jering, sebabnya ialah pokok or dahan tangkal jering itu sendiri memang liat dan sukar untuk dipatahkan. Maka, wujudlah pepatah Tangkai Jering yang membawa maksud yang lebih kurang dengan kejadian tankal jering itu sendiri. Betul kan?

Jering, is a species of flowering tree in the pea family, Fabaceae, that is native to Southeast Asia. Its beans are a popular food in Indonesia (where they are known as jengkol), and are also consumed in Malaysia (where they are known as jering), Myanmar (where they are called da nyin thee) and in Southern Thailand, where it is called luk-nieng or luk neang. The large brown legumes are very popular and cooked as satay or curry, especially rendang, in Indonesia.
*from wikipedia. translate lah sendiri

erm, mmg aku tak pernah makan dan aku rasa aku tak akan makan JERING ni. tah kenapa, sebab aku tak suka sangat dgn JERING ni, mungkin disebabkan aku tak biasa and tak tahu menahu tentang buah JERING ini. kau org semua tahu ? masuk tv3, kecoh timeline aku, sebab aku pon kecoh jugak pasal ulam2 ni. khasiat dia macam2 kot. so tradisional lah buah JERING ni, mcm adek beradik dia seperti KERDAS dan PETAI. ni pon aku xtahu apa khasiat nye.

p/s: ada sorang pakcik menjual buah2 dekat pasar Pontian, lalu aku tertarik utk bertanye, "ini buah JERING kan pakcik?" iya lah. "buah JERING ni dtg dari mane yer pakcik?" datang dari langit la. *aku buat muke kerek kat die. pakcik tu perli aku! kurang hasam betol

Sunday, July 10, 2011

my mood

today i spend a lot time with my anak babah (baby-babies). nowander i'm great and super papa to be, haha. so these is my list mood for today, funny isn't ? :D

1. Awesome
2. Bloggy
3. Childish
4. Dumb
5. Energetic
6. Fired up
7. Gifted
8. Heartburn
9. Inspired
10. Just here
11. Knitty
12. Lonely
13. Missing you
14. Naughty
15. Overwhelmed
16. Proud
17. Quiet
18. Rest less
19. Sleepy
20. Tired
21. Understand
22. Vulnerable
23. Whatever
24. X ???
25. Y ???
26. Zombified

p/s: what is X and Y suppose to be? and guys and girls, what is your mood for today?

Saturday, July 09, 2011

road to BERSIH

Sheraton Imperial Hotel-arriving at 8am
stadium merdeka with makcik marjunah -sanggup lagi tengah hujan
wartawan from harakah paper
depan gate-talk momerendum by A.samad said
the harassment from FRU-dengki sangat
pakcik lah-beg kena selongkar lebih5x
waiting for driver-penat sangat

p/s: pernah tahu tak atau baca cerita tentang Hilful Fudhul? ni nak share sikit,

pada
zaman Jahiliyyah dulu sebelum Nabi diutuskan, berlaku Hilful Fudhul, satu himpunan kaum untuk menyatakan kata sepakat menuntut semua kaum untuk menjaga kebajikan tetamu yang bertandang ke Makkah. Tiada kezaliman boleh dilakukan terhadap mana-mana individu yang datang menziarahi kaabah. Mana-mana kaum yang buat kacau maka kaum itu layak diambil tindakan oleh kaum lain.

Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam pada zaman mudanya menyertai himpunan tersebut. Setelah diutuskan sebagai seorang rasul, Nabi dengan banggannya mengatakan:


شَهِدْتُ حِلْفَ بَنِي هَاشِمٍ ، وَزَهْرَةَ ، وَتَيْمٍ ، فَمَا يَسُرُّنِي أَنِّي نَقَضْتُهُ وَلِيَ حُمْرُ النَّعَمِ ، وَلَوْ دُعِيتُ بِهِ الْيَوْمَ لأَجَبْتُ عَلَى أَنْ نَأْمُرَ بِالْمَعْرُوفِ ، وَنَنْهَى عَنِ الْمُنْكَرِ وَنَأْخُذَ لِلْمَظْلُومِ مِنَ الظَّالِمِ

Maknanya: Kalau Nabi diajak menyertai himpunan tersebut setelah Islam datang pun Nabi akan pergi.

erm, ada satu persolan lagi, kita ni masih di minda kelas yang ke berapa hah? fikir-fikir kan dan selamat beramal, hehe (pesanan dari Prof. Dr. Izi)

Friday, July 08, 2011

heaven's word

bismillahirrahmaanirrahim.assalamualaikum semua pembaca, kayfa halukum? fi amanillah insyaAllah.alangkah indahnya jika sy dapat bertutur dalam bahasa arab dengan baik kann. sesakali perasaan cemburu dalam diri dan sedikit menyesal kenapa bhasa arab aku tak boleh lekat dlam otak smpai mati. kalau antum semua dtg solat jumaat di masjid UIA, khatib menggunakan bahas arab dalam khutbah beliau. merasakan diri nii jahil sgt sampai tak faham bnyk lg dgn bahasa arab ni.

erm, so hari ni ana nak ajak antum, anta-anta semua belajar mcm mane nak berdialog (hiwar) dalam bahasa arab, hehe. ana cuba ya ingat2kan balik mse form3 belajar bwat karangan, hehe. kalau salah bagitahu okay

anta: kaifa haluka?
ana: alhamdulillah ana bikhoir

anta: ma ismuka?
ana: ismi amir aizat bin jamil

anta: aina taskunu?
ana: askunu fi sungai tua, batucaves

anta: hal taskunu ma'al usrah?
ana: na'am askunu ma'al usrah

anta: mim man tatkunu usrotika?
ana: tatkunu usrati man abi, wa ummi, wa ukhtin, wa arba'ah ikhwan

anta: ma za ya'mal abuka? maza ta'mal ummika?
ana: abi muzof wa ummi rabbatul bait

anta: aina tadrusu?
ana: adrusu fi kolej matrikulasi teknikal johore

anta: hal tuhibbu hazihil madrasah? limaza?
ana: na'am, uhibbu hazihil madrasah li annaha madrasah jayyidah wa jamilah wa masyhur ladi'aljamik

anta: mata tarji'u minal madrasah?
ana: irji'u minal madrasah fis sa'ah assaniah wa nisfu masa'an

p/s: siapa faham hiwar ni? hehe. erm lagi satu benda basic wajib tahu, kata nama utk pengganti diri. hua huma hum, hia huma hunna, ana nahnu. haa saye hafal lagi ni tauk, hehe

Thursday, July 07, 2011

3D at wangsa walk!

okay aku baru sahaja ziarah wangsa walk. sila lihat gmbar bawah ni, nak nampak mcm 3D, haha. setelah satu tahun aku tak jejak wangsa walk kot, banyak jugak lah perubahan. tapi plg best seat couple dekat tgv tu, giler ohsem bebeh!! aku baru tahu jugak kat wangsawalk ad 3d, hehe
kiteorg tgk transformer 3D bersama-sama ! wahaha first time, spend time dgn my sister, lgpon skrng dy tgh free, lgipon bergaji. mmg best lah dia belanje aku, hehe untung ada kakak yang kayaraya dan baikhati nii, haha
see, kami org ad botol besar transformer, limited edition lagi!! kau hado?
okay aku nak berperasaan jap dengan film ini, hehe
1. BEST giler!! sebab plot cerita Transformers 3, yang best dan seronok. tak kelip mata wei tgk citer ni,haha

2. SEDIH sangat!! bila Bee and the geng terpaksa dihantar kebulan. betul2 touching laa hati ni bila tengok Sam menitis air mata, huhu. see lelaki boleh menangis okay!

3. SUSPENS betol!! tang siapa yang nak selamat kan bumi dah bila diaorg semua dah kena hantar balik ke planet semula. *glurp

4. TAKBEST giler!! sebab perempuan yang ganti MeganFox tuh tak lawa, huhu. bibir dah la besar, ahaahha

5. DAHSYAT sangat!! time optimus prime ade semula lepas kena hantar tuh, dan gang2 transformers yg lain kembali, and dia punya effect superb laah!!!

p/s: lpas ni nak tgk 3D kat wangsa walk jlah! melle cpat blanje aku tgk cerite ni lg, haha

Wednesday, July 06, 2011

the ROJAK by mr. AMIR


Warning: This is not a recipe book. This is a collection of very short fictional stories. The taste can be sweet, juicy, spicy, tart, or crunchy! The flavours of Malaysia, in fact. So if this could talk, it would say: "Bite me."

Pernah tak kau org semua menulis sesuatu yg mengarut? Mengarut yg aku maksudkan di sini adalah menulis sesuatu yg kadang2 out of the world? Contohnya, seperti cerita diserang hantu kemudian kau bertukar menjadi Ultraman and kemudiannya bergabung dgn Power Rangers and terus menakluk dunia ni?

Aku selalu merasakan yg aku ni org yg tak pandai berimaginasi. Kalau adapun just sekadar imaginasi biasa, yg masih boleh terkawal dalam ceritanya. Ala2 masih berpijak di bumi yg nyata lah katakan. Membosankan sungguhkan, haha. Dan, aku sememangnya kagum dengan mereka2 yg boleh menulis dengan penuh imaginasi, terutama yg boleh menulis dalam genre fiksyen, sains and etc.

Dan, ROJAK termasuk di dalam kekaguman aku. Sesuai dengan tajuknya ROJAK - memberi konotasi campur semuanya, karya Amir Muhammad(sama nama dengan aku laa) yg ini membuatkan aku rasa macam2 perasaan keluar bila baca. Ada cerita yang buat aku rasa mahu menangis, ketawa, rasa huh!, dan macam-macam lagilah, hehe.

Berkonsepkan cerita pendek yang ditulis tidak melebihi 350 patah perkataan, ada 63 cerita kesemua. Ada sesetengah cerita macam pernah dibaca dan didengar - seperti Dorm Horror Story (famous joke mengenai sabun Fab - siapa yg tinggal di asrama mesti pernah dengar cerita ini) and City Fantasy (mengingatkan aku iklan Budi Bahasa lakonan Adlin Aman Ramli dalam LRT)

And fyi, buku ni juga terbitan ZI Publication yg dilancarkan bersama2 buku TAPAI tu. Sama terbitnya, tapi lain rasanya laah kann, hehe.

p/s: jom undi dan beli ROJAK, sambil-sambil lah juga kita makan ROJAK!

Tuesday, July 05, 2011

so P.Ramlee

"Rindu itulah tandanya
Aku kasihmu aduhai asmara
Cinta oh cinta yang ternyata
Hanya dapat ku sematkan
Di dalam dadaku yang remaja"


erm, sama jer kan yang berlaku kat artis lama n baru ni. dulu time p.ramlee org cakap laa kan, takder la best sangat. tp bila dah tiada, naik artis baru nih mcm yuna ni bawak lagu dia, diorang ckp p.ramlee tu best lah. dan tiada sapa boleh tanding walaupun artis baru bawak lagu dia then org kutuk pulak artis baru tu bawak lagu dia, haha. bukan senang nak menghasilkan karya, bukan senang jugak nak persembahkan karya kita atau orang lain dengan berkualiti. tapi begitu senang orang mengkritik tanpa menilainya dahulu. kasihan sangat kann mereka.

p.s: saya pun baru tahu lagu-lagu lama ni sedap kann, hehe

Monday, July 04, 2011

one wonderful soulmate

Fahri : “Sebelum aku kesini, sebenarnya ada 2 hal yang bikin aku kagum sama Mesir. Yaitu Al Azhar dan Sungai Nil, karena tanpa sungai Nil, tidak ada Mesir dan tidak ada AL Azhar.”

Maria: “Aku juga suka sungai Nil, kalau tidak ada sungai Nil, pasti tidak ada Mesir, tidak ada peradaban, yang ada hanya gurun pasir. Kamu percaya pada jodoh, Fahri?”

Fahri: “Ya, setiap orang memiliki….”

Maria: “… jodohnya masing-masing. Itu yang sering kamu bilang”. “Aku rasa sungai Nil dan Mesir itu jodoh, senang ya kalau kita bisa bertemu dengan jodoh yang diberikan Tuhan dari langit”

Fahri: “Bukan dari langit, Maria, tapi dari hati, dekat sekali”

p/s: dari orang yang selalu merindukan cahayamu, hehe

Sunday, July 03, 2011

hye july !

welcome to CELPAD iaitu pusat bahasa dan pra-universiti pembangunan akademik. in english boleh baca sendiri dekat atas nih. this is my work place, bangunan ni dekat je dgn masjid UIA. so mmg terbaikk lahh!
dah masuk julai, cepat lah nak masuk bulan ogos pulak! bulan puasa, i'm waiting for the all surprise on that month!! hehe
haa ini meja feveret, siap ada hias bunga2 kertas lagi tuu, hehe. ada makcik yg buatkann laa, mungkin die bosan. tapikan, internet kat office sgt lah lambat, patutlah dorunk tak selalu ber'facebook'ing, hehe
ini juga minuman kegemaran saya semasa tibanya waktu lunch. botol starbucks dan air barbican. hei, ini barbican UIA halal okayy!

p/s: saya nak beli satu jubah hood hitam. kat mana nak carik haa?

Saturday, July 02, 2011

time is gold ?

sempat saya mendengar kuliah suboh pagi tadi, mengenai kisah bulan rejab. dikaitkan dengan masa yang berjalan diatas muka bumi Allah ini. jadi, saya terfikir dalam kehidupan seharian kita sebagai hamba Allah, apa itu sebenarnya masa.

"Masa adalah kehidupan" itulah ungkapan yang pernah disebutkan oleh as Syahid Hassan Al Banna seorang tokoh mujaddid dan mujahid abad ke 20 (sohih). Ada pepatah inggeris yang selalu kita sebut dan semua tahu 'time is gold' iaitu 'masa itu emas', tetapi emas masih boleh dibeli, sedangkan kehidupan yang berlalu tidak akan diperolehi semula walau kita menangis air mata darah sekalipun dan juga walau kita gadaikan seluruh kekayaan yang kita ada. betul tak?

secara peribadi merasakan masa terlalu berharga untuk dibiarkan begitu saja hinggakan saya rasakan masa masih terlalu terbatas. Mungkin kerana hampir 6 tahun saya hidup meninggalkan sekolah Arab tanpa bimbingan dan tunjuk ajar muallim dan juga muallimah hingga terlalu banyak yang saya sudah lupa dalam dakwah dan misi pembelajaran islam. Tetapi ini bukanlah persoalannya kerana semua daripada kita akan masuk ke syurga kerana Rahmat Allah bukan kerana banyaknya amalan kita, kerana kita tidak akan mungkin dapat membalas segala nikmat yang dikurniakan Allah hatta sebiji mata pun. Lama atau sekejap tidak menentukan kita akan jadi ahli neraka atau ahli syurga tetapi setakatmana kita telah benar-benar memanfaatkan masa yang kita ada untuk membuktikan kecintaan dan pengharapan kita pada Allah dan KeredhaanNya.

p/s: seorang penyair Arab berkata melalui puisinya "Alaita as Syabab ya'uudul An - Alangkah baiknya kalau hari muda itu datang semula hari ini". Ketika itu dia sudah terlalu tua. Memang inilah fitrahnya manusia kan,
kita sering menangisi masa silam yang suram, namun hari-hari yang sedang kita lalui tidak juga kita hiasi dengan amalan yang akan menjadi bekalan untuk hari esok.