no right click

Saturday, April 30, 2011

Thursday, April 28, 2011

craving for the credit card !

ehhe,ini bukan statement pisau cukur (dalam bahasa yang lebih sopan gold digger) yg suke mencaras-caras lelaki2 yg diakatakan agaklah kaya yg dkat luar2 sane tuh.or even anak dato and anak tan seri pon boleh kann.HAHA.okay mind your langauage aizat.

proceed to this case,aku terdesak mendesak didesak akan kerana duit simpanan dalam bank nak habiss,huaargghh.dad tolong la bagi upah ckit,ummi usik2 laah ayah suh cucukkan duit.hahha apa nih?buat malu jeh,ingt senang nak bagi duit free2 saje,kene laarh carik sndri and ushe sndri.nk hidup kt dunia ni,jgn fikir senang jeh.bersyukur sikit as compared to dgn org yg kurang upaya dari kiter ni,tgk hidup dorunk mcm mana.kesian kann.

"tapi banyak orang hutang dgn ezat,mcm maner ummi?"

tu laah,ummi dgn nnek pernah cakap kan...Orang melayu mmg mempunyai sikap yg lemah lembut, pemalu, dan murah hati. semua sikap ni mulia, tpi jika dibawa ke dlm perniagaan secara tak bertempat, alamat lingkup lah perniagaan dek hutang yang tak terkutip.

meh sini ummi nak share sikit pasal hutang-menghutang nih:

1.

Do not give the loan for the person you are afraid to ask.

if nak berurusniaga dgn saudara-mara rapat ker or saudara-mara yg lbih berumur dgn kite, kwan baik, kwan lame, make sure korunk berfikir 2x sblum mmberi hutang2 tu. sbabnye,if org tsebut tak bayar, kite akn berasa segan gilerr nak mintak hutang tu balek. Segan2, lame2 jadi luper and buat xtahu menahu jer.


2. The d

ebt must be recorded in writing.

knp perlu rekod tempoh hutang? this is why,sblum tempoh hutang itu tamat, kiter ni sbgai pemiutang tak boleh kutip hutang, even dgn care perli-memerli ker kann or kasi hint2 yg agak halus (“ehem ehem, sakan shopping nampak? eh,gaji dah masuk ke?” for example laah). remember, jgn mention langsng psal hutang2 tu smpi tempoh hutang tu tak tamat lg. yang kuat hutang tu ad hak jugakk la kann.

based on surah Al-Baqarah ayat 282: about kepentingan merekod jumlah and tempoh hutang secara bertulis, walaupun untuk jumlah yg sedikit). Lbih baik jike ad 2 org saksi thdap hutang tsbut.


3. C

laim the debt to private or individual.

if kite berurusan dgn swasta atu individu, sbgai pemiutang kiter ade kuase tau utk tntut hutang2 kiter slpas tamat tempoh utang tu. kiyer bole call tiap2 hari, email tiap2 mse, marah giler2, ugut2 smpi tarik masuk court, or even report kat polis n mcm2 laah. jgn takut. kiter mmg kene sedikit ruthless pon dlam bab2 ni.haha


as what we can see,mcm company2 besar nak kutip hutang kat org. contohnya, SYABAS. if tak byar 2 bulan, dorunk akn hntar pink letter rite, kasi amaran ad potongan bekalan air nnt (even yg tertunggak just RM 50). then,klau Maxis plak, tlewat byar sebulan, kene block line. klau tak byar 3 bulan, dpat letter dr collection agency, ugut2 mcm nak ambek tindakan undang2 n etc. sme laar mcm Astro klau tak byar 2 bulan, mestilla kena block terus kann. So,kiter juge kena ikut contoh2 mereka-mereka nih. jgn beri muke sgt kat org2 yg lmbat byar hutang2 kiter nih. Siapa culas, pulas je telinga mereka.haha


p/s: saya nak blackberry bold 3 la ayah!!

Tuesday, April 26, 2011

the king of B&W









p/s: actually,mmg niat i pon nk dpat best dress,tuptap2 termakbul plak.hahha

Monday, April 25, 2011

i'm taken ?


p/s: ana tolong saya,ana ana ana ana. kite da boleh nyanyi lagu tolong ingatkan aku by ana rafali,kui2

Sunday, April 24, 2011

ohh my bad.


Called you for the first time yesterday
Finally found the missing part of me
Felt so close but you were far away
Left me without anything to say

Now I'm speechless, over the edge
I'm just breathless
I never thought that I'd catch this love bug again
Hopeless, head over heels in the moment
I never thought that I'd get hit by this love bug again

I can't get your smile out of my mind
I can't get you out of my mind
I think about your eyes all the time
You're beautiful but you don't even try
You don't even, don't even try
Modesty is just so hard to find

p/s: don't know if it’s understandable.

signs of love ?

Love 1. dia bersungguh2 mlakukan ssuatu demi kkasihnya dgn rela bkan krn tpakse.

Love 2. dia sntise ingin mghiburkn kkasihnye n brubah mnjdi org yg kuat bcakap.

Love 3. dia bnyk mnasihati kkasihnya krn dia amat mnsygi kkasihnye.

Love 4. dia tak suke ad llaki lain rpat dgn kkasihnye.

Love 5. dia mudah mersa cmburu n snstif bile kkasihnye tak mtmpukn spnuh phatian kpdnye.

Love 6. kdg2 dia sprti ank kcil yg mminta phatian krn dia mahu kkasihnya mlayannya lbih dr org lain.

Love 7. dia mjdi org yg plg rajin n sanggup mbantu kkasihnya mlakkan ape2 saje.

Love 8. dia pndai mrajuk hati krn ingin dipjuk oleh kkasihnya.

Love 9. dia mmbanggekan kkasihnye di dpan org lain.

Love 10. dia akn menggelabah bile kkasihnye bjauhan dripdnye tlalu lame.

Love 11. dia sntiase mpastikn kslmatan kkasihnye.

Love 12. dia cube mluangkn lbih bnyk masa dgn kkasihnye wlaupun tpakse menunggu kkasihnye dgn sabar. (agak-agak kalau kena tunggu 5 jam nek hangin ke tak? )

Love 13. bile timbul org ketiga, dia akn hilng akal n sanggup bbuat ape2 saje untk mrebut kmbli kkasihnye.

Love 14. dia menganggap kkasihnye sbgai org yg plg dipercayainya n sanggup mserahkn harta wlaupun nyawanye sendiri. (sanggup gadai nyawa tak? )

Love 15. bukan semua lelaki sanggup menitiskan air mata hanya utk sorg perempuan.

p/s: i ni bukan doktor cinta okay.

Friday, April 22, 2011

i love mother nature!

enjoy a relaxing music with Mother Nature ♥ :D

video

we need the earth we need her,
we won't servive without her,
we need her she doesn't need us,
we live with nature we should respect her.

p/s: korang tahu tak hari ni hari bumi sedunia?
saya ikut abg sham hardy,so support our world.

Thursday, April 21, 2011

you are my soul.

i just want to share..

Orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram. (al-Ra`d:28)

Al-Mawardi mentafsirkan “zikrullah” dengan maksud ketaatan, balasan dan janji Allah SWT.

Sementara Ibn Asyur mengatakan “zikrullah” bermaksud perasaan takut dan menjaga diri dengan melakukan suruhan dan meninggalkan larangan. Ia juga bermaksud al-Quran dan zikir dengan lidah.

Ringkasnya, “zikrullah” bermaksud kita menguatkan hubungan dengan Allah SWT dengan tunduk dan patuh kepada agamaNya dan pengertiannya tidak tertumpu hanya kepada maksud zikir dengan lidah sahaja.

Boleh dikatakan, kebanyakan manusia yang mengalami tekanan jiwa atau sakit jiwa disebabkan hubungan mereka dengan Allah SWT amat jauh. Oleh kerana itu umat Islam jarang sekali yang menghadapi tekanan jiwa, sebagaimana yang berlaku kepada umat manusia moden hari ini, kecuali gaya hidup umat Islam tidak jauh bezanya dengan orang bukan Islam. Allah SWT berfirman:

Dia-lah yang telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang mukmin supaya keimanan mereka bertambah di samping keimanan mereka (yang telah ada).

Ibnu Abbas mengatakan kalimah “sakinah” dalam al-Quran ditafsirkan dengan “tama’ninah” (ketenangan ).

Tabiat atau fitrah jiwa manusia akan merasai ketenangan:

  • Ketika ia bergantung dan berhubung dengan kuasa yang Maha Agung Allah SWT.
  • Ketika ia mengetahui kehidupan di dunia untuk menikmati nikmat Allah SWT
  • Ketika ia meyakini ia akan kembali selepas kematian bertemu dengan Penciptanya
  • Ketika ia meyakini kerugian mengikut kacamata dunia akan diganti pada hari akhirat
  • Ketika ia mengetahui Allah SWT akan menolongnya dalam setiap situasi, sama ada kesenangan bagi menambahkan kebaikan atau kesusahan untuk menyelamatkannya.

Allah SWT berfirman:

Hai manusia, sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran dari Tuhanmu dan penyembuh bagi penyakit-penyakit (yang berada) dalam dada dan petunjuk serta rahmat bagi orang-orang yang beriman. Katakanlah: "Dengan kurnia Allah dan rahmat-Nya, hendaklah dengan itu mereka bergembira. Kurnia Allah dan rahmat-Nya itu adalah lebih baik dari apa yang mereka kumpulkan". (Yunus 57)

p/s: luqman yamin ad ckap, hati kte nie umpme sprty sbuah tsik yg mgalir ddlamnye ade 4 sungi. Jika air dr sungi tdi tu brsih, mke brsihla tasik. Dan apble air td lju, maka pnuhlah tsik. Jadi? Bagaimana utk mndpat hakikat klimah laailahaillallah? Gunakan la pendengaran, percakapan, penglihatan dan pemikiran semate2 kpd Allah supye air sungai td tu brsih! Kemudian kne buat stiap mse supye air td tu laju, mke hati kte cpat pnuh dgn iman!

Wednesday, April 20, 2011

Friday, April 15, 2011

i'm not extinct.

i've been SUPER busy here at college! UGH! Lots of stress and tons of stuff to tell you about!
right now i'm taking a mini break to let you all know that i'm being forced by my busyness and focuss to hide out and that i miss all of you! heheh
i promise to get back into posting and commenting over the weekend, yay!
happy friday everyone! :D

p/s: sorry I've been 'extinct' for the past 3weeks !