no right click

Monday, June 27, 2011

working enthusiasm !

para pebijak di sekelilingku sering menghembus-hembuskan pesan untuk selalu rajin bekerja selagi muda. semua faham, bekerja adalah segala-galanya. apalagi untuk mereka yang telah berkeluarga.

yang masih sendiri pun kurang lebih sama sebenarnya. sebagai pekerja, status di mata calon mertua jadi meningkat. paling tidak, mereka agak yakin cucu-cucunya tak akan terlalu teraniaya keadaan suatu nanti.

boleh merancangkan masa depanya lebih cemerlang. berumah di tempat yang bertingkat-tingkat, bergaji-gaji dengan deretan angka digit yang banyak. andai meninggal cepat pun, ada ansuransi yang mengcovernya dan seterusnya dan seterusnya,haha.

namun semua itu tak membuat aku bekerja lebih semangat. apalagi di musim panas ini. jam tujuh pagi, kondisi di luar menambahkan lelapku yang tenat semalam. selimut dan bantal rasanya lebih nyaman daripada berdesakan bau-bau asap kota.

sampai pada suatu pagi, saya mendapatkan nasihat terbaik tahun ini dari makcik-makcik office. "kalau ingin semangat bekerja, jangan pernah menabung". nahh kau!

memang akan huru-hara juga suatu ketika. namun karena terdesak untuk mencari duit, mahu tak mahu harus melakukan apa yang harus dilakukan. sehingga boleh mengerahkan energi-energi terbaik secara maksimal.

saya fikir benar adanya. kita harus segera menghabiskan duit yang kita terima. jangan pernah berfikir dua kali lagi untuk memuaskan apa yang diinginkan. untuk memperolehnya saja harus berfikir, memeras otak bagai , masa membelanjakannya pun harus berfikir lagi? HAHHA!

p/s: semakin hari semakin kuat untuk bekerja, hehe

Post a Comment