no right click

Friday, June 10, 2011

debat is debate !

"william shakespear pernah bermadah, untuk melihat kita perlu berdiri, untuk didengar kita perlu petah berkata-kata"

"umpama si bunga dedap, sungguh cantik dipandang mata, kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa"

ini adalah favourite opening masa saya berbahas and berdebate, hehe. kira macam trademark jugaklah bila masuk pertandingan and etc. aku mmg suka buat openning yg mcm gempak kononnya, padahal biase2 jer kann, haha. actually, semua ni dari tunjuk ajar senior dan cikgu2 aku since dekat sekolah agama dulu.


starting dgn syarahan BI masa form2 peringkat sekolah, first time masuk dah menang, hehe. then alhamdulillah dapat pergi ke peringkat daerah, menang lagi. masuk ke peringkat negeri jer, dah kalah di sambbst. sama juga masih mngkekalkan johan semasa form3, dan sampai ke peringkat negeri masih kalah di samtaj shahalam. tak penting sgt pun, cuma pengalaman semua tu yg mematangkan diri kita semua. kann2

1. warga tua wajar ditempatkan di rumah kebajikan
2. ipts merupakan instrumen pendidikan terbaik
3. kemasukan filem asing wajar disekat
4. pelajar samseng wajar dibuang sekolah( tajuk plg bosan! )

dan yg plg seronok, semasa di sekolah menengah teknik selangor sungai buloh. saya diberi peluang lagi utk join bahas and debate masa form 4. sgt seronok sbb dapat berkongsi idea bersama2 senior. terpilih utk mewakili pertandingan pidato piala diraja peringkat daerah. lepastu, masa form5 lagi berkuasa lah aku, haha. kena masuk semua, sgt seronok. sbab buat kali kedua dapat mmepertahankan kejuaraan bahas sekolah setelah sekian lamanya. sgt tak sangka dgn berbekalkan hanya 2cikgu bahas saje yg sgt komited dgn kami semua.


and last but not least, kenangan yang terindah di KMTJ. semasa english festival, saya mewakili practicum C1T2 bersama norafifi, abdul dan khairul. mula2 sgt susah utk training, tapi dgn semangat utk mnjuarai dan mmbantu rakan, akhirnya saya mampu utk melakukannya. terima kasih atas sokongan budak2 kelas dan juga sir rzak sbgai coach kami. sgt sengit perlawanan nya dan sgt best bila menjuarainya.

1. superman, spiderman, batman : superheroes or misleading idols ?
2. educated parents will produce successful students ?
3. distant learning affect the relationship between parents and children ?( ini plg kelakar )

p/s: rindu sangat-sangat nak masuk bahas ala parlimen lagi!! harap2 dapat masuk mase dekat universiti nnt, doakan aizat dapat ipta yer! aminnn

Post a Comment