no right click

Tuesday, May 24, 2011

sweat short-form

kenapa sweat? sebab ceq tak suke sweet short-form.hahah nmpak gedik dan menyampah! okayy, diringkaskan lagi menjadi SSF, bukan SSF home deco mart tu okay, hehe. haa meh ceq nak citer ni kat hangpa semua mengenai sweat short-form nih. mengikut wikipedia short-form ini dimaksudkan sebagai sebuah kata yg berlainan atau dibentuk dgn memadam satu atau lebih dari suku kata dr kata asal dan juga mmbawa erti yg sama.

banyak digunakan dalam perbualan sosial, pesanan ringkas, notis ringkas dan sebagainya. for example in general style:

1.SMS-short message service
2. OTW-on the way
3. MC-master of ceremonies
4. OMG-ohh my goodness
5. FYI-for your information

dan banyak lagi lah shortform2 yang digunakan dalam kehidupan seharian kita nih. tapi kan ceq nak habaq mai kan hangpa semua ni, ceq kan study dkat KMTJ dulu, bnyak shortform yang keluar. contohnya:

1. AAK-ada aku kesah
2. IDK-i dont know
3. DIC-do i care
4. OMK-ohh mak kau
5. KNKL-kau nak kena lempang
6. AKAK-ade ke aku kesah
7. BFF-boyfriend forever
8. LIC-like i care
9. GG-gile glee
10. AYM-ask your mother

and etc laah. banyak lagi cuma malas je nak type. haa cube hangpa bace, sengal kann. hahaha ceq pun tak tahu laa siapa yang cipta shortform2 semua nih. dekat kolej ceq, dah jd mcm satu fenomena pelik okay. ceq tak tahan dengar tauk. sbab everyday ade jer ayat2 SSF ni yang baru cipta. huhu sampai bila la masyarakat kita ni nak maju kan? hah

p/s: bukan salah ceq, ceq tak bwak pengaruf or even propaganda peliq2 nih, sehinggakan ceq kena label as buat segmen 5A-apa apa ajalah amir aizat, HAHA. jahat gila dorunk,huhu

Post a Comment