no right click

Thursday, May 26, 2011

ouch! my spinal bone

Tahukah anda empat dari lima orang di dunia menderita sakit belakang sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup mereka? (okay saya macam tidak pernah tahu akan fakta ini)

Mungkin ada yang mengatakan khabar ini sengaja dibesarkan tetapi kita hanya perlu melihat situasi di sekeliling untuk melihat hakikat yang sebenarnya.

Bila membeli barangan di pasar raya, kita nampak ramai pelanggan mengangkat barangan yang dibeli secara membongkokan belakang padahal mereka sepatutnya membengkokan kaki bagi gerak ‘mengusung’ yang diperlukan.

Bagi pekerja kolar putih pula, mereka ‘duduk’ di meja kerja dan menghadap komputer masing-masing selama berjam-jam dan setelah penat bekerja dan pulang ke rumah ada yang akan terlena di atas sofa ketika menonton telivisyen. (Situasi yang sama bagi pelajar lepasan matrikulasi macam saya)

Adakah senario yang digambarkan di atas menyamai rutin harian kehidupan anda? Kini semakin banyak terdapat iklan tentang pil, plaster, balm serta ubat sakit belakang dan ini adalah bukti bahawa insiden sakit semakin meningkat dalam masyarakat.

p/s: tolonglah, siapa ada petua atau tips-tips untuk mengelak daripada penyakit tulang belakang ini? bukan bermaksud yang saya ini sudah tua okay.

Post a Comment