no right click

Saturday, May 21, 2011

my future wife ?

semua ada english education kann? haa, so mesti dah tahu apa maksud entry nii. kalau di google translatekan menjadi 'isteri saya di masa depan'. nahh kau lagi faham habis kann, HAHA

okayy proceed, masa belajar dkat KMTJ dulu, subjek plg relax adalah subjek WU011-pendidikan islam. setiap kali kelas agama, aku tak pernah tidur. sbab sentiasa fokus dgn pembelajaran dan pengisian ustaz. (sometimes tu ad la). dikenali sebagai ustaz HAS aka hairul anuar bin sukar. haa ini mmg tabiat saye, hehe.

recently, masa akhhir2 dkat KMTJ tu die kahwin. jadi, kami sgt excited dgr cerita kahwin dia. lalu, habis semua bab-bab terakhir dikaitkan dengan isu kahwin beliau. best kan kalau dpat syllabus mcm tuh. jadi kami telah dipekenalkan dan diperajarkan mengenai segala hal mengenai kahwin mengahwin nih. sampai masuk debat isu main kahwen2 plak, HAHA

ustaz ad ckap, tak bnyak syarat2 yg dikenakan oleh islam utk seseorg wanita menerima gelaran isteri yang solehah, dan seterusnya menerima pahala syurga yg penuh kenikmatan dari Allah s.w.t. first, taat kepada Allah dan Rasulnya. second, taat kepada suami.

1. Taat kepada Allah dan RasulNya
macam mana yang dikatakan taat kepada Allah s.w.t. ?
- mencintai Allah s.w.t. dan Rasulullah s.a.w. melebihi dari segala-galanya.
- wajib menutup aurat
- tak berhias dan berperangai seperti wanita jahiliah
- tak bermusafir atau bersama dgn lelaki dewasa kecuali ada mahram bersamanya
- sering mmbantu lelaki dlam perkara kebenaran, kebajikan dan taqwa
- berbuat baik kpd ibu & bapa
- sentiasa bersedekah, even dlm keadaan susah ataupun senang
- tidak berkhalwat dgn lelaki dewasa
- bersikap baik terhadap tetangga

2. Taat kepada suami
- memelihara kewajipan terhadap suami
- sentiasa menyenangkan suami
- menjaga kehormatan diri dan harta suaminya selama suami tiada di rumah
- tak bermasam muka di hadapan suami
- tak menolak ajakan suami untuk tidur
- tak keluar tanpa izin suami
- tak meninggikan suara melebihi suara suami
- tak membantah suaminya dalam kebenaran
- tak menerima tamu yang dibenci suaminya
- sentiasa memelihara diri, kebersihan & kecantikannya serta rumah tangga

"dunia adalah perhiasan, perhiasan dunia yang terbaik adalah wanita yang solehah"

p/s: ustaz saya cakap lagi, kamu sekarang kena pilih dan carik isteri2 yg mcm mana kamu akn kahwini and dia suruh kahwin muda2 dan cpat2 lg bguih,okayy HAHA

Post a Comment