no right click

Thursday, April 28, 2011

craving for the credit card !

ehhe,ini bukan statement pisau cukur (dalam bahasa yang lebih sopan gold digger) yg suke mencaras-caras lelaki2 yg diakatakan agaklah kaya yg dkat luar2 sane tuh.or even anak dato and anak tan seri pon boleh kann.HAHA.okay mind your langauage aizat.

proceed to this case,aku terdesak mendesak didesak akan kerana duit simpanan dalam bank nak habiss,huaargghh.dad tolong la bagi upah ckit,ummi usik2 laah ayah suh cucukkan duit.hahha apa nih?buat malu jeh,ingt senang nak bagi duit free2 saje,kene laarh carik sndri and ushe sndri.nk hidup kt dunia ni,jgn fikir senang jeh.bersyukur sikit as compared to dgn org yg kurang upaya dari kiter ni,tgk hidup dorunk mcm mana.kesian kann.

"tapi banyak orang hutang dgn ezat,mcm maner ummi?"

tu laah,ummi dgn nnek pernah cakap kan...Orang melayu mmg mempunyai sikap yg lemah lembut, pemalu, dan murah hati. semua sikap ni mulia, tpi jika dibawa ke dlm perniagaan secara tak bertempat, alamat lingkup lah perniagaan dek hutang yang tak terkutip.

meh sini ummi nak share sikit pasal hutang-menghutang nih:

1.

Do not give the loan for the person you are afraid to ask.

if nak berurusniaga dgn saudara-mara rapat ker or saudara-mara yg lbih berumur dgn kite, kwan baik, kwan lame, make sure korunk berfikir 2x sblum mmberi hutang2 tu. sbabnye,if org tsebut tak bayar, kite akn berasa segan gilerr nak mintak hutang tu balek. Segan2, lame2 jadi luper and buat xtahu menahu jer.


2. The d

ebt must be recorded in writing.

knp perlu rekod tempoh hutang? this is why,sblum tempoh hutang itu tamat, kiter ni sbgai pemiutang tak boleh kutip hutang, even dgn care perli-memerli ker kann or kasi hint2 yg agak halus (“ehem ehem, sakan shopping nampak? eh,gaji dah masuk ke?” for example laah). remember, jgn mention langsng psal hutang2 tu smpi tempoh hutang tu tak tamat lg. yang kuat hutang tu ad hak jugakk la kann.

based on surah Al-Baqarah ayat 282: about kepentingan merekod jumlah and tempoh hutang secara bertulis, walaupun untuk jumlah yg sedikit). Lbih baik jike ad 2 org saksi thdap hutang tsbut.


3. C

laim the debt to private or individual.

if kite berurusan dgn swasta atu individu, sbgai pemiutang kiter ade kuase tau utk tntut hutang2 kiter slpas tamat tempoh utang tu. kiyer bole call tiap2 hari, email tiap2 mse, marah giler2, ugut2 smpi tarik masuk court, or even report kat polis n mcm2 laah. jgn takut. kiter mmg kene sedikit ruthless pon dlam bab2 ni.haha


as what we can see,mcm company2 besar nak kutip hutang kat org. contohnya, SYABAS. if tak byar 2 bulan, dorunk akn hntar pink letter rite, kasi amaran ad potongan bekalan air nnt (even yg tertunggak just RM 50). then,klau Maxis plak, tlewat byar sebulan, kene block line. klau tak byar 3 bulan, dpat letter dr collection agency, ugut2 mcm nak ambek tindakan undang2 n etc. sme laar mcm Astro klau tak byar 2 bulan, mestilla kena block terus kann. So,kiter juge kena ikut contoh2 mereka-mereka nih. jgn beri muke sgt kat org2 yg lmbat byar hutang2 kiter nih. Siapa culas, pulas je telinga mereka.haha


p/s: saya nak blackberry bold 3 la ayah!!

Post a Comment